Κοσμος

Τουρκία: Βρόμικη η συμφωνία Ρωσίας-Άσαντ-Κούρδων

​«Θα συνεχίσουμε με ή χωρίς τη στήριξη τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκική επιχείρηση στη Συρία
Τουρκική επιχείρηση στη Συρία © EPA/STR

«Θα συνεχίζουμε μέχρι τέλους την επιχείρηση στη Συρία» διαμηνύει η Άγκυρα και χαρακτηρίζει βρόμικη τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Άσαντ - Κούρδων.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρόμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.

«Εξουδετερώθηκαν» 611 «τρομοκράτες»

Την ίδια ώρα, του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «εξουδετερώθηκαν» συνολικά  611 «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG.

Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους.

Παράλληλα, σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 36 επαρχίες συνελήφθησαν 245 ύποπτοι για φερόμενη σύνδεση τους με το PKK και την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι στρατιώτες

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες που εκτοξεύτηκαν από τη Μανμπίτζ -προπύργιο των Κούρδων, το οποίο -σύμφωνα με τη Ρωσία- ελέγχεται πλέον από τον κυβερνητικό στρατό του καθεστώτος Άσαντ. Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένοπλη σύρραξη μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας πραγματοποιούν περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των δύο στρατών.

Από την επίθεση με οβίδες άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Δεν διευκρινίστηκε πού ακριβώς βρίσκονταν οι στρατιώτες, όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε, βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 6 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).

Ρωσικός χάρτης δείχνει τι ελέγχει ο Άσαντ στη βόρεια Συρία

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στην ιστοσελίδα του χάρτη στον οποίο φαίνονται οι περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ στη βόρεια Συρία. Κι αυτές είναι η πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ ο συριακός στρατός φέρεται να έχει καταλάβει σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.  

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ