- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συρία: Σφοδρές μάχες -Κούρδοι και κυβερνητικοί κατά Σύρων ανταρτών
Tο χρονικό της συμμαχίας του συριακού κυβερνητικού στρατού με τις συριακές κουρδικές δυνάμεις
Ο συριακός κυβερνητικός στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις πολεμούν «μαζί» τους Σύρους αντάρτες στον συριακό βορρά, σύμφωνα με MKO.
Σφοδρές μάχες γίνονται σήμερα ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, από τη μια πλευρά, και από την άλλη πλευρά τους Σύρους αντάρτες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και μετέχουν στην εισβολή της στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
Για να αντιμετωπίσουν την προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων, οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν από τις ΗΠΑ, κάλεσαν τον στρατό του πρώην εχθρού τους, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να αναπτυχθεί σε ορισμένους τομείς του συριακού βορρά, κυρίως στις πόλεις Μάνμπιτζ και Άιν Ίσα, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων από τη μεθόριο με την Τουρκία.
Από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης πριν από μια εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό του στην επέμβαση αυτή -οι οποίοι αγωνίζονταν στο παρελθόν για την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ- έχουν ήδη καταλάβει μια λωρίδα εδάφους στην μεθόριο σε μήκος περίπου 120 χιλιομέτρων.
Σήμερα «σφοδρές συγκρούσεις» γίνονται στο βορειοανατολικό τμήμα της Άιν Ίσα ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις δυνάμεις των Κούρδων στη μία πλευρά και τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν με την Τουρκία στην άλλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι μάχες αυτές γίνονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M4, σε τομείς που χωρίζουν τα εδάφη, που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις, από τις ζώνες που κατέλαβαν πρόσφατα οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτών, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πολεμούν «μαζί», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.
Οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας επικεντρώνονται κυρίως στη μεθόριο, στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Άιν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, αποτέλεσε στόχο επιδρομών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.
Χθες το βράδυ επίσης δύο στρατιώτες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Άιν Ίσα από τα πυρά του πυροβολικού των Σύρων ανταρτών που μάχονται στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων, σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα ένας στρατιώτης του συριακού κυβερνητικού στρατού είχε σκοτωθεί από πυρά κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ.
Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την Μάνμπιτζ και τις γειτονικές της τοποθεσίες και σημείωσε ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.
Η μεγάλη σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία υπογράμμισε εξάλλου χθες ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και αυτόν του Σύρου προέδρου.
Μάχες μεταξύ των δύο αυτών στρατών «δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός και δεν θα αποδεχθούμε να γίνουν», σημείωσε ο Ρώσος απεσταλμένος για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ. «Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουν εκεί», τα πράγματα, πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν μια «κατάπαυση του πυρός».
Ωστόσο ήδη από χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.