Κοσμος

Brexit: 5 υπουργοί του Τζόνσον απειλούν με παραίτηση

Σε περίπτωση που «κλειδώσει» η πορεία προς αποχώρηση χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον/©EPA/WILL OLIVER

Πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον απειλούν με παραίτηση αν διαπιστωθεί ότι η χώρα οδεύει προς Brexit χωρίς συμφωνία.

Αντιμέτωπος με νέα ανταρσία τόσο στους κόλπους της κυβέρνησής του όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, των Συντηρητικών, είναι έτοιμος να βρεθεί ο Μπόρις Τζόνσον. Με την ανησυχία να εντείνεται ολοένα περισσότερο, καθώς η χώρα οδεύει σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, μια ομάδα τουλάχιστον πέντε υπουργών θεωρείται ότι θα παραιτηθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι η χώρα οδεύει προς ένα «σκληρό» Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «The Times».

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού εντύπου, αυτοί που αναμένεται να παραιτηθούν είναι:

  • Η υπουργός Πολιτισμού Νίκι Μόργκαν,
  • ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ,
  • ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ,
  • ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ και
  • ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ.

Υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στέλεχος της κυβέρνησης Τζόνσον, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «πολύ μεγάλος αριθμός» μελών του Κοινοβουλίου, τα οποία ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρις, θα παραιτηθούν επίσης, εφόσον «κλειδώσει» η πορεία της χώρας προς το λεγόμενο «no-deal Brexit».

«Η κυβέρνηση ορίζει τη στρατηγική, όχι αξιωματούχοι που δεν έχουν εκλεγεί. Εάν αυτό που βλέπουμε αποτελεί προσπάθεια να γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτύχει», τόνισε άλλος υπουργός -που επίσης δεν κατονομάζεται- στην εφημερίδα, αναφερόμενος στον κορυφαίο σύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.

Πρωθυπουργός Ιρλανδίας: Πολύ δύσκολο το Brexit με συμφωνία

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Σε δηλώσεις του, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε ότι το χάσμα Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει.

«Βεβαίως θα εργαστώ έως την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσω (την επίτευξη συμφωνίας), αλλά όχι με κάθε κόστος (...). Νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί συμφωνία ως την επόμενη εβδομάδα. Ειλικρινά» είπε ο Βαράντκαρ σε δηλώσεις του στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

«Στην ουσία, αυτό που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι απαρνήθηκε τη συμφωνία που είχαμε διαπραγματευτεί επί δύο χρόνια με την κυβέρνηση της (προηγούμενης) πρωθυπουργού Μέι. Τώρα, (ο Μπόρις Τζόνσον) ξανάφερε τη μισή στο τραπέζι και μας λέει πως αυτό είναι παραχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάθε άλλο παρά αυτό. Υπάρχουν δύο μεγάλα χάσματα» πρόσθεσε ο Ιρλανδός αξιωματούχος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ