- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αυτός ο πλανήτης είναι ο νέος «βασιλιάς» των φεγγαριών (video)
Ανατροπή στα όσα ξέραμε για τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους φέρνουν νέα επιστημονικά δεδομένα
Ποιος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος έχει πλέον τους περισσότερους δορυφόρους -ορισμένοι εξ αυτών και με ανάδρομη τροχιά.
Ο Δίας παραμένει ο «βασιλιάς» του ηλιακού μας συστήματος από άποψη μεγέθους. Ωστόσο, ο Κρόνος είναι πλέον ο «βασιλιάς των φεγγαριών». Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν 20 άγνωστους έως τώρα μικρούς δορυφόρους του Κρόνου, ανεβάζοντας σε 82 τον αριθμό των γνωστών φεγγαριών του πλανήτη, ο οποίος ξεπέρασε και τον Δία, που έχει 79. Έτσι, ο Κρόνος κατέχει πλέον το ρεκόρ του πλανήτη με τους περισσότερους δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα.
Και τα 20 νέα φεγγάρια του Κρόνου είναι πολύ μικρά, με διάμετρο περίπου 5 χιλιομέτρων. Από αυτά, τα 17 έχουν ανάδρομη τροχιά, δηλαδή κινούνται γύρω από τον Κρόνο σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της περιστροφής του πλανήτη τους. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 17 αυτά φεγγάρια χρειάζονται πάνω από τρία γήινα χρόνια για να ολοκληρώσουν μια περιφορά πέριξ του Κρόνου. Ένα από αυτά είναι ο πιο μακρινός δορυφόρος του Κρόνου που έχει βρεθεί.
Από τα τρία φεγγάρια που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τον Κρόνο, τα δύο χρειάζονται περίπου δύο γήινα χρόνια για μια πλήρη περιφορά και το τρίτο πάνω από τρία χρόνια. Οι νέοι δορυφόροι πιθανώς αποτελούν απομεινάρια κάποιου παλαιότερου μεγάλου φεγγαριού που καταστράφηκε έπειτα από πρόσκρουση με άλλο σώμα.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA) και Χαβάης, καθώς και το Ινστιτούτο Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ, χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Σουμπαρού της Χαβάης για να κάνουν την ανακάλυψη, η οποία ανακοινώθηκε και από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.
Ο Σέπαρντ είχε ανακαλύψει 12 νέους δορυφόρους του Δία το 2018. Το Ίδρυμα Κάρνεγκι ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει διαγωνισμό για να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να προτείνει ονόματα για τους νέους δορυφόρους του Κρόνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.