- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Αυτός είναι ο πρώτος αστροναύτης των Εμιράτων
Ο Χάζα Αλ Μανσούρι ετοιμάζεται να εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ
Ιστορική στιγμή για τα Εμιράτα και τον αραβικό κόσμο που στέλνουν σήμερα τον πρώτο αστροναύτη τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ο πρώτος αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Χάζα Αλ Μανσούρι, πρόκειται σήμερα το απόγευμα (περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας) να εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με ένα πύραυλο «Σογιούζ» με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Είναι μια ιστορική στιγμή για τη μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου και γενικότερα τον αραβικό κόσμο. Ο Μανσούρι θα συνταξιδεύσει με τον βετεράνο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα και την επίσης πρωτάρα Αμερικανίδα αστροναύτη Τζέσικα Μέιρ.
Ο Αλ Μανσούρι υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία της χώρας του ως πιλότος και επιλέχθηκε το 2018 ως αστροναύτης (μαζί με τον αναπληρωματικό του Σουλτάν Αλ Νεγιάντι), ανάμεσα σε 4.000 υποψηφίους συμπατριώτες του. Θα παραμείνει στο διάστημα μόνο για οκτώ μέρες και θα επιστρέψει στις 3 Οκτωβρίου μαζί με τον Ρώσο Αλεξέι Οβτσίνιν και τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ που έχουν περάσει περίπου μισό χρόνο στο ISS.
Η πτήση του Αλ Μανσούρι γίνεται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos που δίνει σε ανθρώπους τη δυνατότητα να πετάξουν στο διάστημα και να μείνουν στον ISS για μερικές μέρες. Η NASA δεν διαθέτει ανάλογο πρόγραμμα.
Ο Αλ Μανσούρι δήλωσε ότι έχει φροντίσει να πάρει μαζί του τη σημαία της χώρας του, καθώς και μια φωτογραφία της οικογένειας του, ενώ στον ISS θα συμμετάσχει σε μερικά πειράματα.
Έως σήμερα, μόνο δύο Άραβες αστροναύτες έχουν βρεθεί στο διάστημα: ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ που πέταξε με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985 και ο Σύρος Μοχάμαντ Φάρις που συμμετείχε σε μια κοινή σοβιετο-συριακή διαστημική πτήση το 1987.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηθοποιός που έπαιξε τον γιο του Γουόλτερ Γουάιτ
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την έκταση της επίθεσης στα συστήματα ψύξης
O πρόεδρος ωστόσο υπεραμύνεται της επιλογής του
Η οικονομική παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα
Δεν έχει γίνει γνωστό πώς τραυματίστηκε ο 56χρονος ράπερ
O πρόεδρος είχε αποκαλέσει τον Τίλις «γκρινιάρη» και «loser»
Μετέδωσαν το περιστατικό ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων, από την Ευρώπη-Φρούριο σε μια Μεσόγειο συνεργασίας
«Το να ζητάς να πληρωθείς δεν είναι διαφθορά» - Οι εξηγήσεις για τα ιδιωτικά αεροσκάφη
Κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό ότι παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα
Οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές της Yandex ανοίγουν ένα νέο μέτωπο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φωτιές και καταστροφή τροφίμων
Εκατομμύρια άλλαξαν ιδιοκτησία στα χαρτιά, έγγραφα πλαστογραφήθηκαν - Τι απαντά ο Ρώσος ολιγάρχης
Η υπόθεση άρχισε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023
Οι πίνακες βρέθηκαν πίσω από ψεύτικο τοίχο
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα
Δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο μετά τα δημοσιεύματα για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά και πολυτελή δώρα
Η συμφωνία των ΗΠΑ με τη Ρωσία για το ντίζελ δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΕ
Το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων της ΕΕ θέτει στο στόχαστρο την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων
Τα βίντεο με κύματα να σφυροκοπούν και να διαλύουν κατοικίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.