- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γυναίκα στο Ιράν αυτοπυρπολήθηκε για έναν αγώνα ποδοσφαίρου
Την συνέλαβαν για να μην μπει στο γήπεδο - Οργή για τον θάνατό της
Οργή και αντιδράσεις για τον θάνατο μιας φιλάθλου στο Ιράν που αυτοπυρπολήθηκε αφού την συνέλαβαν να προσπαθεί να μπει κρυφά σε γήπεδο.
Μια Ιρανή φίλαθλος, η οποία αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη από τις αρχές επειδή προσπάθησε να μπει κρυφά σε ένα γήπεδο, μεταμφιεσμένη σε άνδρα, υπέκυψε στα τραύματά της, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Shafaqna, η 30χρονη γυναίκα –γνωστή με το παρατσούκλι «Γαλάζιο Κορίτσι», από τα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας, της Εστεγλάλ– πέθανε την Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Είχε αυτοπυρποληθεί έξω από το δικαστήριο, καθώς φοβόταν ότι θα την καταδίκαζαν σε εξάμηνη φυλάκιση.
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 η είσοδος στα στάδια απαγορεύεται για τις Ιρανές όταν παίζουν ανδρικές ομάδες. Στις αλλοδαπές επιτρέπεται υπό όρους.
«Αυτό που συνέβη στη Σαχάρ Χονταγιαρί είναι αποκαρδιωτικό», σχολίασε ο Φίλιπ Λούθερ, ο διευθυντής του τμήματος ερευνών για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας. «Το μοναδικό έγκλημά της ήταν ότι ήταν γυναίκα σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι θύματα διακρίσεων», πρόσθεσε.
Η FIFA, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία ασκεί πιέσεις στο Ιράν για να άρει την απαγόρευση, εξέφρασε τη λύπη της για την «τραγωδία» και συλλυπήθηκε την οικογένεια και τους φίλους της Σαχάρ.
Την αλληλεγγύη της στην οικογένεια της Χονταγιαρί εξέφρασε και η ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Ρόμα. «Τα χρώματα της Ρόμα είναι το κίτρινο και το κόκκινο όμως σήμερα η καρδιά μας αιμορραγεί στα μπλε για τη Σαχάρ Χονταγιαρί.
Το πανέμορφο παιχνίδι υποτίθεται ότι μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Τώρα είναι η ώρα να επιτραπεί σε όλους στο Ιράν να απολαμβάνουν μαζί τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αναπαύσου εν ειρήνη, Γαλάζιο Κορίτσι», ανέφερε η ανάρτηση της ομάδας στο Twitter.
Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna, η ιρανική δικαιοσύνη σκοπεύει να ερευνήσει τον θάνατο της 30χρονης γυναίκας.
Σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί απηύθυναν έκκληση στη FIFA να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ιράν σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και στους φιλάθλους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες. Κυκλοφόρησαν επίσης φωτογραφίες στις οποίες υποτίθεται ότι εικονίζεται η Χονταγιαρί στο νοσοκομείο, τυλιγμένη με επιδέσμους.
Ο θρύλος του ιρανικού ποδοσφαίρου Αλί Καριμί κάλεσε τους 4,5 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram να μποϊκοτάρουν τα γήπεδα μέχρι νεωτέρας. Η ομάδα Εστεγλάλ συλλυπήθηκε επίσης την οικογένεια, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «ο τραγικός θάνατος του πολυαγαπημένου μας παιδιού, της δεσποινίδας Σαχάρ Κονταγιαρί, προκάλεσε βαθιά θλίψη και λύπη».
Η FIFA είχε εντείνει τις πιέσεις της στο Ιράν ώστε να επιτρέψει στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τους προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ του 2022.
Είχε δώσει μάλιστα στην Τεχεράνη διορία μέχρι τις 31 Αυγούστου για να άρει την απαγόρευση, απειλώντας με κυρώσεις. Το υπουργείο Αθλητισμού του Ιράν ανέφερε στις 25 Αυγούστου ότι οι γυναίκες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν στις 10 Οκτωβρίου τον αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων του Ιράν και της Καμπότζης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.