Κοσμος

«Η Ευρώπη θυμίζει ολοένα περισσότερο τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου»

Δριμύ κατηγορώ του δημάρχου του Λονδίνου κατά των λαϊκιστών στην εξουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαντίκ Καν, δήμαρχος του Λονδίνου
Σαντίκ Καν, δήμαρχος του Λονδίνου / © EPA/WILL OLIVER

Η άνοδος των λαϊκιστών στην Ευρώπη θυμίζει ολοένα περισσότερο τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αρχίσει να μοιάζει με εκείνη που επικρατούσε τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με αρχηγούς Κρατών να χρησιμοποιούν διχαστική ρητορική για να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους και να διασπείρουν το μίσος εναντίον των μειονοτήτων, προειδοποίησε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν χθες Κυριακή.

Ο Καν, βρετανός μουσουλμάνος με καταγωγή από το Πακιστάν, απηύθυνε την προειδοποίηση αυτή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πολωνία μαζί με άλλους ξένους ηγέτες κατά την 80ή επέτειο από την έναρξη του πολέμου (1939-1945).

«Μήπως ζούμε τώρα εποχές παρόμοιες με αυτές της δεκαετίας του 1930; Διότι αν δείτε τη δεκαετία του 1930, αυτό που έγινε ήταν η άνοδος χαρισματικών ηγετών, που χρησιμοποίησαν τη δύναμη του μίσους για να διχάσουν κοινότητες και να στρέψουν τον έναν λαό εναντίον του άλλου», επισήμανε ο Καν.

«Δείτε κάποια από τα πράγματα που συμβαίνουν [το τρέχον διάστημα] σε όλη την Ευρώπη. Άνθρωποι προσπαθούν να διχάσουν κοινότητας χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους, μετατρέποντας κόσμο σε αποδιοπομπαίο τράγο εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού, εξαιτίας της εθνικής καταγωγής του, εξαιτίας της πίστης του, εξαιτίας της ταυτότητάς του», συνέχισε.

«Ακούστε τη γλώσσα που χρησιμοποιούν ο [πρόεδρος των ΗΠΑ] Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένοι άλλοι ηγέτες στην Ευρώπη, από την Ουγγαρία ως την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, ως το ΗΒ. Λένε ότι το Ισλάμ και η Δύση δεν μπορούν να συμβιβαστούν», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε σφοδρές φραστικές συγκρούσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στη Βαρσοβία την τελευταία στιγμή, επικαλούμενος το ότι ο κυκλώνας Ντόριαν οδεύει να πλήξει την Πολιτεία Φλόριντα. Αντ’ αυτού στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων είχε αποκαλέσει τον Καν «αποτυχημένο» νωρίτερα φέτος, ανταπαντώντας στα επικριτικά σχόλια του δημάρχου του Λονδίνου όταν η κυβέρνηση της Βρετανίας προσκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να κάνει επίσημη επίσκεψη στο ΗΒ.

Ο Καν λέει πως ο Τραμπ χρησιμοποιεί ρητορική παρόμοια με τους φασίστες του 20ού αιώνα.

Το εθνικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) αναδείχθηκε στην εξουσία το 2015 έπειτα από μια εκστρατεία στην οποία καλλιέργησε κλίμα φόβου για τους μετανάστες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, το PiS υπόσχεται ότι θα προστατεύσει τη χώρα από την «ιδεολογία των ΛΟΑΔ».

Ο Σαντίκ Καν έκρινε τοποθετούμενος στο Γκντανσκ ότι εξελίξεις όπως το Brexit οφείλονται σε πολιτικούς που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους φόβους του κόσμου αντί να τους αντιμετωπίσουν.

«Το βλέπετε αυτό σε όλη την Ευρώπη, το λέω στους φίλους μου στην Πολωνία (...). Το βλέπετε στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στη Γαλλία», επέμεινε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ