Κοσμος

Η πόλη – φάντασμα της Αμμοχώστου άνοιξε ξανά για δημοσιογράφους

Μια από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη άνοιξε για λίγο για να υποδεχθεί Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, μισό αιώνα σχεδόν μετά την κατάληψή της από τον τουρκικό στρατό

Χρύστα Ντζάνη
Χρύστα Ντζάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
famagusta3.jpg
©YENI DUZEN, © ΠΟΛΙΤΗΣ, ©HAVADIS

Ο Κουντρέτ Οζερσάι διοργάνωσε την Πέμπτη 29 Αυγούστου επίσκεψη Τούρκων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

Σε μια προσπάθεια να «σπάσουν τις προκαταλήψεις της διεθνούς κοινότητας» και να κάνουν το πρώτο βήμα για αξιοποίηση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και φέρελπις ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Κουντρέτ Οζερσάι, διοργάνωσε επίσκεψη Τούρκων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου – την πρώτη από την κατάληψη της πόλης από τον τουρκικό στρατό τον Αύγουστο του 1974.

Περίπου 40 μέλη της αποστολής, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και οπερατέρ, αποτύπωσαν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε πιο ακμάζουσα πόλη της Κύπρου μισό αιώνα μετά την ερήμωσή της: τα άδεια καταστήματα, τους χορταριασμένους δρόμους, τα κτήρια που καταρρέουν, τις άδειες, ξερές και φθαρμένες πισίνες των ξενοδοχείων που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και φιλοξενούσαν το 80% του κυπριακού τουρισμού.

 

Ο Οζερσάι έχει δηλώσει την πρόθεση να αναπτυχθεί εκ νέου η πόλη, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το καθεστώς διαβίωσης εκεί, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιών της κλειστής Αμμοχώστου ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους – οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποσυρθεί πριν το ’74 στην παλιά πόλη, πέριξ του λιμανιού, η οποία παραμένει ανοιχτή.

Η Αμμόχωστος ήταν μέχρι πρόσφατα το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι στο δισεπίλυτο παζλ του Κυπριακού ζητήματος. Η πόλη, που ως το ’74 είχε τη μερίδα του λέοντος στο εμπόριο, τον τουρισμό και τις τέχνες της Κύπρου, διαθέτοντας το μεγαλύτερο λιμάνι, τις καλύτερες παραλίες και υποδομές και τους πλέον καλλιεργημένους κατοίκους, καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό στις 16 Αυγούστου 1974 χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Οι κάτοικοί της την είχαν εγκαταλείψει δύο μέρες πριν, καθώς ο κυπριακός στρατός είχε οπισθοχωρήσει με την έναρξη της β’ φάσης της τουρκικής εισβολής. Ο τουρκικός στρατός κράτησε έκτοτε τον ελληνικό τομέα της πόλης (το λεγόμενο Βαρώσι) κλειστό μέχρι σήμερα ως ενέχυρο για την επιστροφή του στους Ελληνοκύπριους κατοίκους του με την επίλυση του Κυπριακού. Ο άλλοτε πολύβουη πόλη -αγαπημένη, μεταξύ άλλων, του Γιώργου Σεφέρη- σύντομα κατέστη «πόλη φάντασμα», μια από τις δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη, ορατή μόνο από απόσταση ή πίσω από τα συρματοπλέγματα.

famagusta5.jpg

Μόλις πρόσφατα, ο Οζερσάι ανακοίνωσε πως αρχίζει η καταγραφή των περιουσιών και της κατάστασης των κτηρίων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο να ανοίξει ξανά υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ελαχιστοποιώντας τις ελπίδες των Βαρωσιωτών για επιστροφή στη γενέτειρά τους.

famagusta2.jpg

Η πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου πολιτικού δεν διέφυγε πάντως την κριτικής μερίδας του Τύπου, εδώ και μέρες. Μετά την επίσκεψη, ο Cenk Mutluyakalı, διευθυντής της προοδευτικής τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yeni Duzen, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος» και διερωτήθηκε γιατί να καυχηθούν για την εξέλιξη αυτή. «Δίνουμε την ευχάριστη είδηση ότι άνοιξε η πόλη σαν να ήταν κάποιος άλλος που την έκλεισε. Βυθίζουμε μια μεγάλη πόλη. Αντί να ντρεπόμαστε που καταστρέψαμε μια τουριστική πόλη με τα ξενοδοχεία της, τα μουσεία της, τα σινεμά, τα θέατρα, τις τράπεζες και τις βίλες της, της ρίχνουμε μια ματιά», έγραψε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.