Κοσμος

Έκλεισαν λογαριασμοί που «δυσφήμιζαν» διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Πώς το κινεζικό κράτος εκμεταλλεύτηκε το Twitter και το Facebook

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
woman-1446557_1920.jpg
© Pixabay

Τo Twitter και το Facebook διέγραψαν λογαριασμούς που στρέφονταν κατά των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Οι κινεζικές αρχές χρησιμοποίησαν περίπου χίλιους λογαριασμούς στο Twitter και, σε μικρότερη έκταση, ορισμένες σελίδες στο Facebook για να δυσφημίσουν και να διχάσουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το Twitter διέγραψε 986 λογαριασμούς που «συντονίζονταν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από το (κινεζικό) κράτος» για «να υπονομεύσουν τη νομιμότητα και τις πολιτικές απόψεις» των διαδηλωτών, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Το Facebook, που ενημερώθηκε για το θέμα από το Twitter, ανέφερε από την πλευρά του ότι διέγραψε για τους ίδιους λόγους επτά σελίδες, πέντε λογαριασμούς και τρεις ομάδες που «συνδέονταν με πρόσωπα που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Πεκίνου».

Το Twitter υπενθύμισε ότι οι κινεζικές αρχές το έχουν απαγορεύσει στην ηπειρωτική Κίνα. Οι πράκτορες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να παρακάμψουν την απαγόρευση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν διευθύνσεις IP αφού τις ξεμπλόκαραν για τον σκοπό αυτόν.

Το Facebook, που επίσης έχει απαγορευτεί στην Κίνα, διευκρίνισε ότι περίπου 15.500 λογαριασμοί «ακολουθούσαν» μία ή περισσότερες από τις σελίδες που καταργήθηκαν από την πλατφόρμα του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ