Κοσμος

Η γαμήλια γιορτή βάφτηκε με αίμα: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση καμικάζι

Λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε γαμήλια γιορτή στο Αφγανιστάν
Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε γαμήλια γιορτή στο Αφγανιστάν/©EPA/HEDAYATULLAH AMID

Νεκροί και τραυματίες μετά την επίθεση καμικάζι σε γαμήλια τελετή στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 182 τραυματίστηκαν μετά την πυροδότηση εκρηκτικών κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής στο Αφγανιστάν. Το λουτρό αίματος σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Από τους τραυματίες αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε σε αίθουσα γεμάτη κόσμο στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν κυρίως μέλη της σιιτικής μειονότητας. «Η πραγματοποίηση τέτοιων εσκεμμένων και βάναυσων δολοφονιών και η στοχοποίηση γυναικών και παιδιών δεν έχουν καμιά δικαιολογία» έγραψαν στο Twitter δύο εκπρόσωποι των Ταλιμπάν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Σε αντάλλαγμα οι Ταλιμπάν δεσμεύονται να σταματήσουν οι επιθέσεις και τα «τυφλά» χτυπήματα κατά αμάχων, καθώς και να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας που έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε γαμήλια γιορτή στο Αφγανιστάν
Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε γαμήλια γιορτή στο Αφγανιστάν/©EPA/JAWAD JALALI

Αφγανιστάν: Θρήνος για τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης καμικάζι σε γαμήλια τελετή
Αφγανιστάν: Θρήνος για τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης καμικάζι σε γαμήλια τελετή/©EPA/JAWAD JALALI

Την Παρασκευή είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση σε τζαμί στο Πακιστάν. Όπως έγινε γνωστό, ένας αδελφός του ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα σκοτώθηκε. Την ευθύνη της επίθεσης δεν ανέλαβε καμία οργάνωση. Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα ήταν ένα από τα τέσσερα θύματα, την ώρα που τουλάχιστον 20 ήταν οι τραυματίες.

Βομβαρδισμένο τοπίο - Επικράτησε πανικός

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν πτώματα καλεσμένων ανάμεσα σε αναποδογυρισμένα τραπέζια και καρέκλες. Ο καμικάζι είναι μεταξύ των νεκρών. Πυροδότησε τα εκρηκτικά, την ώρα που βρισκόταν ανάμεσα στον κόσμο.

«Όλοι έτρεχαν. Μερικοί από τους σερβιτόρους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» ανέφερε μετά την έκρηξη ο Σάγεντ Αγά Σαχ, εργαζόμενος στην αίθουσα.

Αφγανιστάν: Εικόνες καταστροφής μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών από καμικάζι σε γαμήλια γιορτή
Αφγανιστάν: Εικόνες καταστροφής μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών από καμικάζι σε γαμήλια γιορτή/©EPA/HEDAYATULLAH AMID

Λουτρό αίματος σε γαμήλια τελετή στο Αφγανιστάν
Λουτρό αίματος σε γαμήλια τελετή στο Αφγανιστάν/©EPA/JAWAD JALALI

Αφγανιστάν: Άφιξη τραυματιών σε νοσοκομείο μετά την επίθεση καμικάζι σε γαμήλια τελετή
Λουτρό αίματος σε γαμήλια τελετή στο Αφγανιστάν/©EPA/JAWAD JALALI

Αφγανιστάν: Παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης καμικάζι σε γαμήλια τελετή
Λουτρό αίματος σε γαμήλια τελετή στο Αφγανιστάν/©EPA/JAWAD JALALI

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που καμικάζι σκορπά τον θάνατο σε γαμήλια γιορτή. Παρόμοιο χτύπημα είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

Πρόεδρος Αφγανιστάν: «Βάρβαρη» επίθεση

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να απαλλάξουν τον εαυτό τους των κατηγοριών διότι παρέχουν μια πλατφόρμα στους τρομοκράτες» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι σε μήνυμά του στο Twitter. Ο Αφγανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «βάρβαρη» την επίθεση.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι διεξάγουν ανταρτοπόλεμο από το 2001 όταν και εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση.

Afghanistan Blast: Victims Brought to Kabul Hospital

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ