Κοσμος

Τι «στοκάρουν» οι Βρετανοί φοβούμενοι Brexit χωρίς συμφωνία

Η αξία των αγαθών ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια λίρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit
Brexit/© Pixabay

Γεμίζουν οι αποθήκες και τα ντουλάπια στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό τον φόβο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι Βρετανοί έχουν αποθηκεύσει αγαθά αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων λιρών υπό τον φόβο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτό προκύπτει από την έρευνα του φορέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Premium Credit. Ειδικότερα, σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες (σ.σ. συνολικό δείγμα 1.052 άνθρωποι) παραδέχεται ότι έχει αρχίσει να «στοκάρει» τρόφιμα, φάρμακα, αναψυκτικά και ποτά.

Σύμφωνα με την Premium Credit, ένας στους πέντε Βρετανούς έχει ήδη ξοδέψει κατά κεφαλήν επιπλέον 380 λίρες, την ώρα που περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν ξοδέψει περισσότερες από 1.000 λίρες για τη δημιουργία αποθεμάτων πριν από την 31η Οκτωβρίου (σ.σ. η νέα καταληκτική ημερομηνία για το διαζύγιο με την ΕΕ).

Τι «στοκάρουν» σε αποθήκες και ντουλάπια

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για τα αγαθά που βάζουν οι Βρετανοί σε αποθήκες και ντουλάπια. Ειδικότερα:

  • Το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αποθηκεύσει τρόφιμα,
  • το 50% φάρμακα και
  • το 46% ποτά και αναψυκτικά.

Τι έδειξε προηγούμενη έρευνα

Παρόμοια έρευνα που είχε γίνει τις εβδομάδες πριν από την αρχική καταληκτική ημερομηνία του Brexit (σ.σ. 31 Μαρτίου), έδειχνε ότι περίπου το 17% του πληθυσμού είχε ξοδέψει παραπάνω χρήματα για αποθέματα αγαθών, συνολικής αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

Πολλοί εμπειρογνώμονες φοβούνται πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία («σκληρό» Brexit) θα προκαλέσει προβλήματα στις αλυσίδες ανεφοδιασμού. Τα περισσότερα θέματα αναμένεται να προκύψουν με τα νωπά προϊόντα, καθώς ο χρόνος αναμονής των φορτηγών στους τελωνειακούς ελέγχους θα αυξηθεί δραματικά τους πρώτους μήνες μετά το διαζύγιο με την Ευρώπη.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον όσο και κορυφαία υπουργικά στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης διαμηνύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ