Κοσμος

Προειδοποίηση για ελλείψεις τροφίμων αν υπάρξει άτακτο Brexit

Προβληματισμός για την επάρκεια φρέσκων φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit
Brexit/© Pixabay

Ο κλάδος των λιανεμπόρων προειδοποιεί για ελλείψεις σε νωπά προϊόντα, στην περίπτωση ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα άτακτο Brexit θα προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία ορισμένων προϊόντων για εβδομάδες ή και μήνες, στην περίπτωση που λόγω των καθυστερήσεων στα λιμάνια τα νωπά προϊόντα μείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα μέσα στα φορτηγά και χαλάσουν. Αυτό προειδοποίησε την Τετάρτη ο κλάδος των λιανεμπόρων.

Εταιρείες λιανεμπορίου όπως η Tesco, έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια εμπορική συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα προβληματική για τον κλάδο, καθώς τα περισσότερα από τα νωπά προϊόντα εισάγονται και οι αποθήκες γεμίζουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Εν όψει της αρχικής ημερομηνίας του Brexit στις 29 Μαρτίου, τα σούπερ μάρκετ και οι εταιρίες λιανεμπορίου είχαν συνεργαστεί με τους προμηθευτές για να αυξήσουν τα αποθέματα προϊόντων μακράς διαρκείας, όπως μακαρόνια, εμφιαλωμένο νερό και χαρτί τουαλέτας.

Δεν γίνεται να «στοκάρουν» φρούτα και λαχανικά

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτά μπορούν να μπουν στα ράφια των καταστημάτων μόνο για μερικές ημέρες. Δεν μπορούν να αποθηκευτούν και γι' αυτό οι τελωνειακοί έλεγχοι στο μεγαλύτερο λιμάνι της Βρετανίας, το Ντόβερ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις αφίξεις των αγαθών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά τους.

«Έκλεισαν» αεροπλάνα οι φαρμακευτικές

Ο κλάδος έχει επίσης δοκιμάσει διαφορετικά λιμάνια για να αποφύγει τη βασική διαδρομή Ντόβερ-Καλαί, την ώρα που οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σχετικές κρατήσεις με αεροπορικές εταιρείες, προκριμένου τα εφόδια να μεταφερθούν αεροπορικώς εάν χρειαστεί.

Θα υπάρξει πρόβλημα

«Ο κλάδος των τροφίμων είναι απολύτως σαφής ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για εμάς» δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών Τιμ Ράικροφτ στο ραδιόφωνο του BBC.

Υπαίθρια αγορά με φρούτα
Υπαίθρια αγορά με φρούτα/© Pixabay

«Θα υπάρξουν επιλεγμένες ελλείψεις και σε κάποιο βαθμό θα είναι τυχαίες, διότι αυτό εξαρτάται από το ποια φορτηγά θα περάσουν και ποια όχι. Νομίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια σοβαρή αναταραχή και θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες μετά την έξοδό μας» πρόσθεσε.

Λήψη μέτρων και παροχή γραπτών εγγυήσεων

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να άρει προσωρινά κάποιους από τους κανόνες ανταγωνισμού, έτσι ώστε να επιτρέψει σε λιανεμπόρους και προμηθευτές να εργαστούν από κοινού για να προσφέρουν την πιο αποτελεσματική κάλυψη για τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Ράικροφτ δήλωσε επίσης ότι ο κλάδος έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την κυβέρνηση να προσφέρει εγγυήσεις πως οι εταιρείες δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα από τους ρυθμιστικούς φορείς για πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στην περίπτωση της αναταραχής μιας μη συμφωνίας, εάν η κυβέρνηση θέλει οι εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις -θα αποφασίσουμε πού θα πάνε κατά προτεραιότητα οι αποστολές- θα πρέπει να παράσχουν ισχυρές γραπτές διαβεβαιώσεις ότι ο Νόμος περί Ανταγωνισμού δεν θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα σε αυτές τις συνομιλίες» κατέληξε ο Ράικροφτ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ