- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Mετανάστης που ζούσε στις ΗΠΑ πέθανε μετά την απέλασή του στο Ιράκ
Η συγκλονιστική ιστορία του Τζίμι Αλνταούντ -Είχε γεννηθεί στην Ελλάδα
Ο Τζίμι Αλνταούντ είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν είχε πάει ποτέ στο Ιράκ και δεν μιλούσε αραβικά. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδί και απελάθηκε τον Ιούνιο.
Ένας άνδρας που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ ως παιδί και ζούσε στο Ντιτρόιτ πέθανε την Τρίτη μετά την απέλασή του στο Ιράκ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο οποίος μίλησε στο BBC.
Ο Τζίμι Αλνταούντ, 41 ετών, δεν μπόρεσε να λάβει ινσουλίνη για τον διαβήτη από τον οποίο υπέφερε, δήλωσε ο δικηγόρος Έντουαρντ Μπατζόκα.
Ο Αλνταούντ δεν είχε πάει ποτέ στο Ιράκ και δεν μιλούσε αραβικά. Απελάθηκε τον Ιούνιο στο πλαίσιο της καταστολής Ιρακινών μεταναστών με ποινικές καταδίκες.
Ο Μπατζόκα είπε πως ο πελάτης του είχε καταδικαστεί για διατάραξη της τάξης και ληστεία.
Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Επιβολής Δασμών των ΗΠΑ (ICE) ανέφερε πως ο Αλνταούντ είχε καταδικαστεί 20 φορές σε διάστημα δύο δεκαετιών με κατηγορίες που περιελάμβαναν επίθεση με επικίνδυνο όπλο, ενδοοικογενειακή βία και παραβίαση οικιακής γαλήνης.
Σύμφωνα με την ICE, ο Αλνταούντ είχε διαφύγει από τo πρόγραμμα επιτήρησης χωρίς κράτηση της ICE και καταζητείτο για τέσσερις μήνες προτού συλληφθεί και πάλι ως ύποπτος κλοπής. Ανέφερε επίσης ότι είχε «εφοδιαστεί με ένα πλήρες συμπλήρωμα φαρμάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της φροντίδας» του όταν απελάθηκε.
Ο Αλνταούντ είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως παιδί με την οικογένειά του, είπε ο Μπατζόκα.
«Ήταν πραγματικά βάναυσο αυτό που του έκαναν και τελικά πέθανε εξαιτίας αυτής της βαναυσότητας», είπε ο δικηγόρος του στο BBC, αναφερόμενος στην ICE.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε τον θάνατο του Αλνταούντ ένα «σοκαριστικό αλλά όχι απρόβλεπτο αποτέλεσμα των βάναυσων μεταναστευτικών πολιτικών των ΗΠΑ».
Τον Ιούνιο του 2017, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να στοχοποιεί για απέλαση περισσότερους από 1.000 Ιρακινούς με ποινικό μητρώο. Οι απελάσεις ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με το Ιράκ, υπό τον όρο ότι η χώρα θα αφαιρείτο από τον κατάλογο απαγόρευσης ταξιδιών της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Αλνταούντ ήταν ανάμεσα σε δεκάδες Ιρακινούς χαλδαίους καθολικούς που συνελήφθησαν από τις μεταναστευτικές αρχές στη διάρκεια σαρωτικών εφόδων στο Ντιτρόιτ και σε όλες τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2017.
Ο Μπατζόκα, ο δικηγόρος του Αλνταούντ, ανήκει στη νομική ομάδα που κατέθεσε ομαδική αγωγή για να αποτρέψει την απέλασή τους από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινδυνεύουν από επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Ο τρόπος με τον οποίο απέλασαν τον Αλνταούντ ήταν ιδιαίτερα βάναυσος», είπε ο Μπατζόκα. «Είναι διαβητικός, και τον απέλασαν χωρίς ινσουλίνη, χωρίς φάρμακα. Τον συνέλαβαν και χωρίς να προειδοποιήσουν ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένειά του, τον έβαλαν στη φυλακή και μερικές εβδομάδες αργότερα βρισκόταν πάνω σε ένα αεροπλάνο».
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλνταούντ μίλησε για την απέλασή του στο Ιράκ και τον αγώνα του με τον διαβήτη. Στα πλάνα, που δεν φέρουν ημερομηνία και γυρίστηκαν προφανώς στο Ιράκ, ο Αλαούντ είπε πως δεν είχε ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει την κατάστασή του και «κοιμόταν στον δρόμο» χωρίς φαγητό.
«Τους ικέτευα», είπε, αναφερόμενος στις εκκλήσεις του στις μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ. «Είπα, 'παρακαλώ, δεν έχω δει ποτέ αυτή τη χώρα, δεν έχω πάει ποτέ εκεί». Όμως με ανάγκασαν».
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) είπε στο BBC πως ο θάνατος του Αλνταούντ οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι στο Ιράκ δεν είχε πρόσβαση στην ινσουλίνη.
«Ο θάνατος του Τζίμι προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην οικογένειά του και εμάς», δήλωσε η Μίριαμ Όκερμαν, νομικός σύμβουλος της ACLU. «Ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να επιζήσει αν απελαύνονταν.. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόσους ακόμα ανθρώπους θα στείλει η ICE στον θάνατο».
Πηγή: BBC
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.