- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πεντάγωνο: Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το ISIS
Οργανώνεται στη Συρία και είναι έτοιμο να επιστρέψει δυναμικά
Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει «ζωντανό», προειδοποιεί το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, και δεν αποκλείει επανεμφάνισή του στη Συρία.
Πέντε μήνες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την πλήρη ήττα του Ισλαμικού Κράτους, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι οι εξτρεμιστές του ISIS δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν στη Συρία. Η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτική. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία για «ανασύνταξη» των μαχητών του τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.
«Μολονότι απώλεσε το εδαφικό του "χαλιφάτο", το ISIS ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο», αναφέρεται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου, που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια.
Το ISIS μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις, τόσο «οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας» όσο και «οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)», που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, «συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα», ούτε να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει», συνεχίζει το κείμενο.
Συρία: Το πρόβλημα παραμένει
Η ανασύνταξη των τζιχαντιστών στη Συρία σημειώνεται, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν «εν μέρει αποσυρθεί» από τη χώρα. Με την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από την ασιατική χώρα διαφώνησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες ζήτησαν «περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό» προκειμένου να διεξαγάγουν «επιχειρήσεις καταστολής του ανταρτοπολέμου» των τζιχαντιστών.
Η ανακοίνωση Τραμπ και η παραίτηση Μάτις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του 2018 την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 2.000 και πλέον Αμερικανών στρατιωτικών που επιχειρούσαν στη βορειοανατολική Συρία, ανακηρύσσοντας παράλληλα την ολοκληρωτική νίκη των ΗΠΑ επί των τζιχαντιστών του ΙSIS. Η απόφασή του αυτή εξώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να υποβάλει την παραίτησή του.
Ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων παρέμεινε στη βορειοανατολική Συρία -περιοχή που συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του ISIS να κάνουν περισσότερα στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη στάση των κρατών όμως να είναι αρνητική.
Εκτιμάται ότι τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ υπάρχουν 14-18.000 μαχητές του ISIS, εκ των οποίων οι 3.000 έχουν έρθει από το εξωτερικό (σ.σ. κυρίως από την Ευρώπη).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της θρυλικής σειράςτοποθετείται δημόσια
Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο της πρότασης αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Στη συνέχεια προσπάθησε να εισπράξει ο ίδιος το τζακ ποτ,
Το υπερθέαμα 60 εκατ. δολαρίων προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις
Τέλος εποχής από το 2027 λόγω κατακόρυφης αύξησης των ατυχημάτων
Οι όροι του Μνημονίου και οι «κόκκινες γραμμές»
Μπροστά στα προβλήματα που δημιουργεί η με το ζόρι συνύπαρξη, τα συστημικά μετριοπαθή κόμματα αντί για λύσεις προσφέρουν κηρύγματα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η 47χρονη κόρη του βασιλιά νοσηλευόταν από το 2022 μετά από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο
Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ, τον ναυτικό αποκλεισμό και το εμπλουτισμένο ουράνιο
Έρχονται ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή άμυνα
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Χωρίς τέλος οι επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές
Στην Ευρώπη μπορεί να πέσουν οι υπογραφές
Ανάλογη ιστορική αναζήτηση γίνεται και σε υποθέσεις που αφορούν την επιστολική ψήφο
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση νέας επιστημονικής έκθεσης
Ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό καταγράφηκε από ελικόπτερο του Sky News
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.