- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Προσπάθειες να παρακαμφθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στην Ισπανία
Το κοινοβούλιο ξεκινά τις εργασίες του
Το κοινοβούλιο ξεκινά τις εργασίες του με στόχο να παρακαμφθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στην Ισπανία
Παρά το γεγονός πως έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, η πολιτική παράλυση συνεχίζεται, καθώς η χώρα εξακολουθεί να στερείται κυβέρνησης.
Το Κοινοβούλιο, ωστόσο, ξεκινά τις εργασίες του, προκειμένου να παρακαμφθεί η κυβερνητική απραξία, έχοντας εκλέξει τα όργανά του, προκειμένου να παρακαμφθεί η απραξία τούτη. Μία απραξία που έχει επηρεάσει και τις εργασίες του ίδιου του Κοινοβουλίου, καθώς από τα τέλη Απριλίου δεν έχει συνεδριάσει κανένα από τα όργανά του για την παραγωγή καθαρά κοινοβουλευτικού έργου, παρά μόνον για να εξετάσει παραπληρωματικά ζητήματα -όπως εάν θα ακυρωθεί η εκλογή των κρατουμένων Καταλανών βουλευτών της ERC και PxCat).
Μολονότι από τον Ιούλιο, το Ισπανικό Κοινοβούλιο τυπικά έχει εισέλθει στην θερινή περίοδο των «εκτάκτων συνεδριάσεων», κατά τις οποίες δεν ασκεί όλες του τις αρμοδιότητες και ενώ και ο μήνας του Αυγούστου συνήθως είναι εκείνος με τις λιγότερες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, φέτος οι μέρες που απομένουν έως την κανονική έναρξη των εργασιών θα αποτελέσουν μία εξαίρεση. Η καθυστερημένη εκλογή των οργάνων του Κοινοβουλίου, η αποτυχία του Πέδρο Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η καθυστέρηση του σχηματισμού μίας κυβέρνησης συμμαχίας, έχει συσσωρεύσει κοινοβουλευτικό έργο, που επείγει να διεκπεραιωθεί.
Βέβαια, χωρίς ουσιαστική κυβέρνηση, οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι δύσκολο να παράξουν νομοθετικό έργο, όμως υπάρχουν άλλες δραστηριότητες--όπως ο έλεγχος προς τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι επερωτήσεις που απαιτούν την παρουσία υπουργών κλπ.
Ήδη από αύριο ξεκινά επισήμως η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, έχοντας στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση τριών επερωτήσεων που απαιτούν την παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών Τζουζέπ Μπορέλ και Εσωτερικών Φερνάνδο Γκράνδε-Μαρλάσκα.
Ο Σάντσεθ καλείται να εξηγήσει γιατί διατήρησε στη θέση του τον υπουργό Εσωτερικών μετά την εκτροπή των εκδηλώσεων των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ, που στράφηκαν κατά συγκεκριμένων πολιτικών ηγετών και εξετράπησαν σε επεισόδια. Ο Μπορέλ θα κληθεί να απαντήσει στην επερώτηση των ERC και PxCat σχετικά με τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση από τις κρατικές υπηρεσίες των οργάνων εξωτερικών σχέσεων της καταλανικής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ). Παράλληλα, ο Μαρλάσκα θα πρέπει να απαντήσει στην επερώτηση των Compromis και ERC για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης Ξένων (CIE) στη Βαλένσια.
Πηγές προσκείμενες στα όργανα του Κοινοβουλίου τονίζουν πως η συνεδρίαση με την παρουσία του Σάντσεθ και των υπουργών του ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου, δεδομένης της επείγουσας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί --ιδίως υπό το φάσμα της διεξαγωγής νέων εκλογών μετά την αποτυχία της ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, αλλά και υπό το βάρος των επικρίσεων για το γεγονός ότι η κυβέρνηση για όλο αυτό το διάστημα δεν είχε απαντήσει εντός του Κοινοβουλίου στον έλεγχο των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων.
Ωστόσο, οι εργασίες του Κοινοβουλίου ενδέχεται να μην περιορισθούν μόνον στον απλό κοινοβουλευτικό έλεγχο της, μεταβατικής, κυβέρνησης. Μετά την αποτυχία του Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί και μία νέα συνεδρίαση για δεύτερη ψηφοφορία στα τέλη Αυγούστου. Άλλωστε, αυτό έχει υπαινιχθεί και ο ίδιος ο Σοσιαλιστής ηγέτης. Εξάλλου, τόσο το κόμμα του (PSOE), όσο και το ERC, έχουν δηλώσει πως δεν είναι δυνατόν να περιμένουν έως τον Σεπτέμβριο μία συνεδρίαση για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ και από τους Unidos Podemos έχει ανακοινωθεί πως «θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά» προκειμένου να συσταθεί μία κυβέρνηση πριν τα τέλη Αυγούστου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, el Publico, El Pais
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.