- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ξεκινά την κούρσα για την ψήφο εμπιστοσύνης
Σοσιαλιστές και Podemos άρχισαν να διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης
Για να μπορέσει να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Πέδρο Σάντσεθ έχει ανάγκη από τις 42 ψήφους του Podemos.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα της κυβέρνησης που ελπίζει να σχηματίσει μαζί με το κόμμα Podemos ώστε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής βουλής.
Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα, είναι κούρσα απέναντι στον χρόνο, καθώς οι σοσιαλιστές, που κατέχουν 123 έδρες στην 350μελή βουλή, δεν έχουν εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη για να διασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Για να μπορέσει να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Πέδρο Σάντσεθ έχει ανάγκη από τις 42 ψήφους του Podemos και τους βουλευτές τοπικών κομμάτων.
Επειτα από τρίμηνη εμπλοκή μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου, σοσιαλιστές και Podemos άρχισαν μόλις την Παρασκευή να διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά ελπίζουν σε μία συμφωνία την τελευταία στιγμή.
Ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας αποδέχθηκε τελικά τον όρο που έθεσε ο Πέδρο Σάντσεθ να μην συμμετάσχει προσωπικά στην προσεχή κυβέρνηση.
Αν οι διαπραγματεύσεις επιτύχουν, η Ισπανία θα έχει την πρώτη της κυβέρνηση συνασπισμού με την συμμετοχή της ριζοσπαστικής αριστεράς από την επιστροφή της δημοκρατίας μετά τον θάνατο του Φράνκο.
Εάν αποτύχουν, ο Πέδρο Σάντσεθ θα έχει περιθώριο άλλων δύο μηνών για να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Διαφορετικά, οι Ισπανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις κάλπες.
Σκοτεινές διαπραγματεύσεις
Σήμερα, ο Σάντσεθ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στην βουλή, μάλλον χωρίς να έχει φθάσει σε συμφωνία με το Podemos.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα ακολουθήσει αύριο η πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπου απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων, απόλυτη πλειοψηφία που δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτύχει.
Στην δεύτερη ψηφοφορία της Πέμπτης απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) όσο και το Podemos έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα μυστικό το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεών τους.
«Το σκοτάδι αυτό στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται στο κινηματογραφικό θέαμα, σε αυτό το σίριαλ με το οποίο προσπαθούν να μας αποσπάσουν την προσοχή», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Χιράουτα, εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τα κόμματα της ισπανικής δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα (PP), οι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox θα καταψηφίσουν τον Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τον ότι έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε υποχωρήσεις απέναντι στους καταλανούς αυτονομιστές.
«Θέλει να παραμείνει στην εξουσία πάση θυσία», δήλωσε ο βουλευτής του PP Χοσέ Αντόνιο Μπερμούντεθ ντε Κάστρο στην TVE.
Οι καταλανοί αυτονομιστές τηρούν αντιφατική στάση από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πέδρο Σάντσεθ τον Ιούνιο 2018, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι με πρόταση μομφής του PSOE.
Το ισχυρότερο αυτονομιστικό κόμμα της Καταλονίας , η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάληψη της εξουσίας από τον Σάντσεθ, υποσχέθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας Γκαμπριέλ Ρουφιάν.
Ομως ο επικεφαλής του PSOE θα προτιμούσε να μην στηριχθεί στις ψήφους των καταλανών αυτονομιστών, αφού είναι αντίθετος με τη βασική τους διεκδίκηση, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, πόσο μάλλον που οι αυτονομιστές προκάλεσαν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο αρνούμενοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να παρέμβει στη δικαστική προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Συγκινημένη η κόρη του Μαρίνα στην τελετή
Η κυβέρνηση Μελόνι εγκρίνει νέα μέτρα για την ένταξη και την ασφάλεια στα σχολεία
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
Η δύσκολη μετάβαση στο Γυμνάσιο
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.