- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε ενώπιον της Δικαιοσύνης
Για να εξηγήσει γιατί διέσωσε ανθρώπους στη θάλασσα χωρίς να περιμένει την ακτοφυλακή
Η Καρόλα Ρακέτε, η νεαρή πλοίαρχος του Sea-Watch 3 αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου ως ύποπτη για παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες.
Η Καρόλα Ρακέτε, η νεαρή πλοίαρχος του Sea-Watch 3 που κατηγορείται ότι ελλιμένισε δια της βίας το πλοίο της στο νησί Λαμπεντούζα προκειμένου να αποβιβάσει τους μετανάστες που είχε περισυλλέξει στη Μεσόγειο, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου καθώς είναι ύποπτη ότι βοήθησε παράτυπους μετανάστες.
Η ακρόαση της Ρακέτε, που αναβλήθηκε για 10 ημέρες εξαιτίας απεργίας των δικηγόρων στην Ιταλία, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον δικαστή του Αγκριτζέντο.
Η 31χρονη Ρακέτε συνελήφθη στις 29 Ιουνίου επειδή εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα παρά την προειδοποίηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σλαβίνι και στη συνέχεια ελλιμένισε το Sea-Watch 3 με τη βία στο λιμάνι της Λαμπεντούζα προκειμένου να αποβιβαστούν οι 40 μετανάστες που είχε διασώσει δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Τρεις ημέρες αργότερα δικαστής ακύρωσε τη σύλληψή της, εκτιμώντας ότι η κατηγορία που είχε διατυπωθεί εναντίον της για επίθεση εναντίον πολεμικού πλοίου δεν στοιχειοθετείται και ότι η Ρακέτε είχε ενεργήσει για να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Η εισαγγελία του Αγκριτζέντο πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής.
Στο μεταξύ το πλοίο Sea-Watch 3 παραμένει στο λιμάνι Λικάτα της Σικελίας και εναντίον της Ρακέτε εκκρεμούν δύο έρευνες για αντίσταση κατά της αρχής και παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες.
Σήμερα θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο για την δεύτερη κατηγορία.
Θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο το πλήρωμα του Sea-Watch 3 διέσωσε τους μετανάστες χωρίς να περιμένει τη λιβυκή ακτοφυλακή, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στην περιοχή όπου έγινε η διάσωσης, και για ποιο λόγο κινήθηκε προς ιταλικό λιμάνι και όχι λιβυκό, όπως είχαν προτείνει οι αρχές στην Τρίπολη, ένα λιμάνι της Τυνησίας ή ακόμη και ένα ολλανδικό, καθώς το πλοίο της έχει ολλανδική σημαία.
Εδώ και δύο χρόνια τέτοιου είδους έρευνες είναι σχεδόν συστηματικές εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων που αποβιβάζουν μετανάστες στην Ιταλία.
Οι κινήσεις του Sea-Watch 3 στα τέλη Ιουνίου αποτέλεσαν νέο μέτωπο στον πόλεμο του Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.
Η σύλληψη της νεαρής πλοιάρχου προκάλεσε ένα τεράστιο κίνημα υποστήριξης, με 1,4 εκατομμύριο ευρώ συγκεντρώνονται μέσα σε μερικές ημέρες στο Διαδικτύου προκειμένου η Ρακέτε να μπορέσει να πληρώσει τα δικαστικά της έξοδα και για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις της γερμανικής ΜΚΟ, που πλέον χρειάζεται και νέο πλοίο.
Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε την Τρίτη ομόφωνα να δοθεί βραβείο στη Ρακέτε, ενώ και η πόλη του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 100.000 ευρώ στη Sea-Watch και θα απονείμει μετάλλιο στην Ρακέτε και την Πια Κλεμπτ, μια άλλη πλοίαρχος της γερμανικής ΜΚΟ που επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Ιταλία.
Η ανακοίνωση του Παρισιού προκάλεσε την οργή της άκρας δεξιάς στην Ιταλία.
Παράλληλα ο Σαλβίνι ανέβασε τους τόνους χαρακτηρίζοντας τις ΜΚΟ «συνεργούς των διακινητών» και καταφερόμενος προσωπικά εναντίον της Ρακέτε, την οποία έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία», «ενοχλητική», μια «καημένη γυναίκα που απλώς προσπάθησε να σκοτώσει πέντε Ιταλούς στρατιωτικούς».
Η Ρακέτε από την πλευρά της κατέθεσε μήνυση την προηγούμενη εβδομάδα για δυσφήμηση και υποκίνηση στην τέλεση αδικημάτων, αποκαλύπτοντας ότι κάθε ανάρτηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί ένα κύμα από πιο σεξιστικών, βίαιων και απειλητικών μηνυμάτων εναντίον της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.