Κοσμος

Τι απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»/© Twitter

«Δεν θα μας επηρεάσουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει η Τουρκία. Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ξεκαθαρίζει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητές στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του τη Δευτέρα: «Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά και στους S-400, επισημαίνοντας ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η χώρα του παρέλαβε τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Τόνισε, μάλιστα, ότι «το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας» θα έχει εγκατασταθεί σε τουρκικό έδαφος έως τα τέλη Απριλίου 2020.

Οι κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων της, αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων, αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών. Παράλληλα, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να μη διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

Στο ίδιο κείμενο, η ΕΕ εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» προσθέτει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ