Κοσμος

Τουρκία: Διατάχθηκε η σύλληψη 122 στρατιωτικών

Ως υπόπτων για σχέσεις με τον Γκιουλέν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Τουρκία
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Τουρκία / © EPA/TOLGA BOZOGLU

Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει τη βάση του στις ΗΠΑ, ότι είναι ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 122 στρατιωτικών ως υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έγινε σήμερα γνωστό από εισαγγελείς και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει τη βάση του στις ΗΠΑ, ότι είναι ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η αστυνομία εξαπέλυσε μια επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, είπαν εισαγγελείς της πόλης. Οι αρχές έχουν επίσης εξαπολύσει χωριστές επιχειρήσεις στη δυτική επαρχία της Σμύρνης και την κεντρική επαρχία του Ικονίου, πρόσθεσε το Ανατολή.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί και περιμένουν να δικασθούν, ενώ περίπου 150.000 εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, τις ένοπλες δυνάμεις και αλλού έχουν παυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της καταστολής.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει την έκταση της καταστολής λέγοντας πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να φιμώσει τους διαφωνούντες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα λογω της σοβαρότητας της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία και έχει υποσχεθεί πως θα εξαφανίσει το δίκτυο του Γκιουλέν από τη χώρα.

Η αστυνομία με έδρα τη Σμύρνη αναζητεί 42 υπόπτους εκεί και σε 17 άλλες επαρχίες, μετέδωσε το Ανατολή. Οι αρχές πιστεύουν πως μέλη του δικτύου Γκιουλέν χρησιμοποιούσαν καρτοτηλέφωνα για να έρθουν σε επαφή με τους υπόπτους, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Οι αρχές στο Ικόνιο αναζητούν εκεί και σε άλλες 25 επαρχίες άλλους 40 υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους στρατιώτες εν ενεργεία, μετέδωσε το Ανατολή.

Από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε πως άλλοι 40 ύποπτοι, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, αναζητούνται στην πόλη και σε άλλες 14 επαρχίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ