- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι γιατροί μπορούν να διακόψουν την φροντίδα του Βενσάν Λαμπέρ
Ο τετραπληγικός άνδρας ζει πάνω από 10 χρόνια σε κατάσταση φυτού
Δικαστήριο στη Γαλλία έκρινε ότι οι γιατροί μπορούν να διακόψουν την ιατρική φροντίδα του Βενσάν Λαμπέρ που νοσηλεύεται επί 10 χρόνια σε κατάσταση φυτού.
Οι γιατροί μπορούν να διακόψουν την ιατρική φροντίδα που παρέχουν σε έναν τετραπληγικό Γάλλο, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και δέκα χρόνια σε κατάσταση φυτού, έκρινε σήμερα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανατρέποντας προηγούμενη δικαστική απόφαση που τους διέταζε να τον κρατήσουν στη ζωή.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Εφετείου που τον περασμένο μήνα διέταξε τους γιατρύς να διατηρήσουν στη ζωή τον Βενσάν Λαμπέρ, μόλις 12 ώρες αφότου είχαν κλείσει τα μηχανήματα που τον κρατούσαν ζωντανό, παρά τις επιθυμίες των γονέων του.
"Η απόφαση αίρει το τελευταίο νομικό εμπόδιο για να τερματιστεί η ιατρική φροντίδα", είπε στους δημοσιογράφους o Πατρίς Σπινοζί, o δικηγόρος της συζύγου του Λαμπέρ.
Ο τύχη του 42χρονου πρώην νοσηλευτή είχε διχάσει την οικογένειά του και πυροδότησε μια έντονη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με το δικαίωμα στον θάνατο. Ο Βενσάν Λαμπέρ είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το 2008. Η σύζυγός του και ορισμένα από τα αδέλφια του ήθελαν να τερματιστεί η ιατρική φροντίδα που του παρέχεται για να διατηρείται στη ζωή. Όμως οι γονείς του, που είναι πιστοί Καθολικοί, διαφωνούσαν για θρησκευτικούς λόγους και με αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη προσπαθούσαν να μην τον βγάλουν από τα μηχανήματα.
Η νέα απόφαση σημαίνει ότι το νοσοκομείο της Ρεν, όπου νοσηλεύεται ο 42χρονος, μπορεί να σταματήσει και πάλι τη χορήγηση υγρών και τροφής. Ο Λαμπέρ αναπνέει χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων και, περιστασιακά, κινεί τα μάτια του.
Ο Σπινοζί είπε ότι οι γιατροί μπορούν να διακόψουν άμεσα την ιατρική φροντίδα. Ωστόσο οι γονείς του απειλούν ότι προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια, κατηγορώντας τους για "ανθρωποκτονία" καθώς θεωρούν ότι ο γιος τους είναι απλώς "ανάπηρος".
Η ευθανασία είναι παράνομη στη Γαλλία αλλά ένας νόμος του 2016 επιτρέπει στους γιατρούς να θέτουν σε βαθιά καταστολή τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η ευθανασία επιτρέπεται στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Κολομβία ενώ η υποβοηθούμενη αυτοκτονία – που σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να βάλει τέλος στη ζωή του – επιτρέπεται σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με κίνδυνο να κηρυχθεί φυγάς, απέδρασε από τη χώρα υπό άγνωστες συνθήκες
Η ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Άγνωστο εάν οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συμμετάσχουν στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Τι εκτιμά η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγεσία της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών
Στους πρώτους εννέα μήνες του 2025 καταγράφηκαν πάνω από 7.200 εισαγωγές σε επείγοντα
Η Μόσχα προειδοποιεί την ΕΕ ενόψει της απόφασης για δάνειο στην Ουκρανία
«Απόλυτη η δέσμευση των Σοσιαλιστών στον φεμινισμό», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός
Ο Ζάουμε Κολμπόνι και άλλοι 16 δήμαρχοι ζητούν από την ΕΕ να διαθέσει δισεκατομμύρια για προσιτή κατοικία
Ο Άχμεντ αλ Άχμεντ αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση
Το Συμβούλιο της ΕΕ επέβαλε νέες κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που στηρίζουν τη ρωσική αλυσίδα μεταφοράς πετρελαίου
Ξεπεράστηκε το περσινό σύνολο - Ανησυχητικός απολογισμός
Κοινό μήνυμα στήριξης στη διεύρυνση της ΕΕ, έμφαση στην ενέργεια, τις επενδύσεις και τη γεωπολιτική σταθερότητα μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου
Το μουσείο υποδέχεται καθημερινά περίπου 30.000 επισκέπτες
Πατέρας δύο παιδιών και ιδιοκτήτης καταστήματος φρούτων
Η οικογένεια της ακτιβίστριας καταγγέλλει άγρια χτυπήματα
Απαγόρευσε τη δραστηριότητά του εντός της χώρας
Πώς τα φιλοευρωπαϊκά memes και η νεανική διαδικτυακή προπαγάνδα αναδιαμορφώνουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η χρόνια μάχη του με τις εξαρτήσεις
Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το μαγευτικό θέαμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.