Κοσμος

Όλος ο κόσμος αποχαιρετά τον Νέλσον Μαντέλα

Τι είπαν νυν και πρώην ηγέτες, ακτιβιστές και οι «Μαντίμπα» του κινηματογράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55816-112280.jpg

Συγκινημένοι και με δέος απέναντι στην τεράστια προσωπικότητα του Νέλσον Μαντέλα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας αποχαιρετούν τον άνθρωπο που θυσίασε πολλές φορές τη δική του ελευθερία για να εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα στο λαό του και κατ’ επέκταση σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου.

Πρώτος ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ανακοινώνοντας το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα τόνισε ότι η χώρα «έχασε το σημαντικότερο τέκνο της».

n

Από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στο θάρρος και στην επιρροή που ασκούσε στους γύρω του ο εκλιπών ηγέτης, υπογραμμίζοντας πως ήταν «ένας από τους αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησαν ποτέ». «Κατάφερε περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία», συμπλήρωσε. Ο Ομπάμα ως πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκμυστηρεύτηκε ότι ο Μαντέλα αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν», είπε. «Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «το μήνυμα ζωής του Μαντέλα θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελευθερία αλλά και να δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους που υπερασπίζονται δίκαιους αγώνες και τα παγκόσμια δικαιώματα».

Στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην πολιτική κληρονομιά του Μαντέλα και στον άνθρωπο που καταδίκασε κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων. «Ακόμα και τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό του Νέλσον Μαντέλα ή να τον μετατρέψουν σε ένα φθονερό άνθρωπο. Το μήνυμα του για συμφιλίωση τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική», δήλωσε η Μέρκελ. «Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια», κατέληξε.

n

«Έσβησε το πιο δυνατό και λαμπερό φως του κόσμου», δήλωσε συγκινημένος έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Το εγκώμιο του πρώτου μαύρου ηγέτη της Νοτίου Αφρικής έπλεξε επίσης η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, τονίζοντας ότι ο «Μαντέλα θα είναι για πάντα οδηγός μας στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και για την παγκόσμια ειρήνη».

«Γίγαντα της δικαιοσύνης και προσγειωμένο εμπνευστή» χαρακτήρισε τον Μαντέλα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Οι πρώην ηγέτες

Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο οποίος απελευθέρωσε τον Μαντέλα από τη φυλακή το 1990 και το 1993 μοιράστηκε μαζί του το Νομπέλ Ειρήνης είπε: «Τάτα, θα λείψεις σε όλους μας – το γνωρίζεις, όμως, πως το πνεύμα σου και το παράδειγμά του θα είναι ο οδηγός μας για την εκπλήρωση του οράματός μας για μια καλύτερη και πιο δίκαιη Νότιο Αφρική».

n

«Θα τον θυμόμαστε όλοι ως έναν άνθρωπο με ασυνήθιστη χάρη και κατανόηση. Το ότι δεν κρατούσε κακία και αγκάλιαζε τους αντιπάλους του δεν ήταν μια πολιτική στρατηγική για τον Μαντέλα. Ήταν τρόπος ζωής», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον. «Δεν ήταν αυτό που έκανε αλλά το πώς το έκανε», δήλωσε στο BBC ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και πρόσθεσε: «Τα έκανε όλα με χάρη και αξιοπρέπεια κι αυτό είναι που ενέπνεε τους πάντες γύρω του».

Ως παγκόσμια «δύναμη για το καλό» χαρακτήρισε τον Μαντίμπα ο Αμερικανός αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, Τζέσι Τζάκσον και συμπλήρωσε ότι παρά τα όσα υπέφερε ο Μαντέλα επέλεξε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα του το δρόμο της συμφιλίωσης. Ο προσωπικός φίλος του Μαντέλα, αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε: «νιώθουμε ανακούφιση που δεν υποφέρει πια, αλλά η θλίψη πνίγει την ανακούφιση».

Διασημότητες

n

Ο ηθοποιός Ίντρις Έλμπα, ο οποίος υποδύθηκε τον Νέλσον Μαντέλα στην ταινία «Μαντέλα: Ο Μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία» τόνισε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωή του να παίξει αυτό το ρόλο και να επιχειρήσει να αποδώσει σωστά έναν άνθρωπο που αψήφησε αντιξοότητες, έσπασε φραγμούς και αγωνίστηκε όσο κανείς άλλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τους συγγενείς του Μαντέλα», είπε ο Ίντρις Έλμπα.

n

«Ο κόσμος έχασε έναν αληθινό γίγαντα», τόνισε ο Αμερικανός ηθοποιός, Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος έχει παλιότερα παίξει το ρόλο του Μαντέλα στη μεγάλη οθόνη. «Για πολλούς ήταν ένας άγιος, ένας ήρωας για όσους πιστεύουν στην ελευθερία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Τέλος ο Ιρλανδός τραγουδιστής των U2 και ακτιβιστής, Μπόνο τόνισε ότι «ο Μαντέλα γεννήθηκε για να μας δώσει ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης και πάνω από όλα το μάθημα της καρτερικότητας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ