Κοσμος

Πατέρας και κόρη αγκαλιά στον θάνατο (Σκληρές εικόνες)

Το αμερικάνικο όνειρο έσβησε στα νερά του Ρίο Γκράντε, στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η φωτογραφία από τον ποταμό Ρίο Γκράντε που κάνει τον γύρο του κόσμου και δείχνει πατέρα και κόρη αγκαλιά να κείτονται νεκροί.

Η σκληρή πραγματικότητα της μετανάστευσης και η τραγική μοίρα που περιμένει αρκετούς μετανάστες κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τη φτώχεια, τους πολέμους και τις κακουχίες, σε μια φωτογραφία. Η εικόνα, που κάνει τον γύρο των social media, είναι από τις όχθες του Ρίο Γκράντε, στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Ο 26χρονος Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ, από το Ελ Σαλβαδόρ, κείτεται νεκρός. Δίπλα του, το άψυχο σώμα της κόρης του, Βαλέρια. Το 23 μηνών παιδάκι έχει αγκαλιάσει τον πατέρα της, έχοντας μπει νωρίτερα μέσα στην μπλούζα του σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί. Τραγική φιγούρα η μητέρα, που είδε μπροστά στα μάτια της τα ορμητικά νερά του ποταμού να παρασύρουν τον άνδρα και το παιδί τους.

Χιλιάδες άνθρωποι από την Κεντρική Αμερική συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να διασχίσουν τη διασυνοριακή γραμμή στο Μεξικό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να σηκώσει τείχος, προκειμένου να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς το αμερικανικό έδαφος. Στα τέλη του Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα. Τελικά, στις 7 Ιουνίου, τα δύο κράτη κατέληξαν σε συμφωνία: Οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα και ήδη βαριά οπλισμένα μέλη της μεξικανικής Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα.

Η τραγική μοίρα του Αϊλάν

Μεξικανικά ΜΜΕ συγκρίνουν τη φωτογραφία των δύο νεκρών με εκείνη του μικρού ΑϊλάνΟ Αϊλάν Κουρντί, γιος μιας οικογένειας Κούρδων της Συρίας, επιβιβάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 σε μια βάρκα με την ελπίδα να φθάσει στην Κω και από εκεί στη βόρεια Ευρώπη. Η βάρκα ναυάγησε. Ο Αϊλάν, η μητέρα του και ο αδελφός του πνίγηκαν. Η εικόνα του νεκρού παιδιού στα τουρκικά παράλια είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Πώς έγινε το κακό

Σύμφωνα με την Τζούλια λε Ντουκ, ρεπόρτερ της εφημερίδας «La Jornada», ο Μαρτίνεζ έφτασε στο Ματαμόρος (μεξικάνικη πόλη στην πολιτεία Ταμαουλίπας, κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε) την περασμένη Κυριακή. Στόχος του να εξασφαλίσει άσυλο από τις αμερικανικές αρχές για τη σύζυγό του, Βανέσα Άβαλος, και την κόρη τους.

«Οταν συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να πάρει και εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος, αποφάσισε να κολυμπήσει και να περάσει το εμπόδιο του ποταμού» ανέφερε η Ντουκ, επικαλούμενη την κατάθεση της συζύγου του στην αστυνομία, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

«Πέρασε πρώτος με τη μικρή κόρη του, την οποία άφησε στην απέναντι όχθη. Στη συνέχεια, επέστρεψε για να πάρει τη γυναίκα του, αλλά το κορίτσι έπεσε στο νερό και τον ακολούθησε. Ο Μαρτίνεζ προσπάθησε να τη σώσει, αλλά παρασύρθηκαν και οι δύο από το ρεύμα» πρόσθεσε η δημοσιογράφος.