1821 Digital Gallery
Αϊλάν Κουρντί: Τον θυμάστε;

Αϊλάν Κουρντί: Τον θυμάστε;

Ένα χρόνο πριν το άψυχο κορμί του είχε ξεβραστεί στις ακτές της Αλικαρνασσού
EPA/BORIS ROESSLER

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που το άψυχο κορμάκι του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί από την Συρία βρέθηκε να κείτεται στις ακτές της Αλικαρνασσού. Η φωτογραφία του έγινε πρωτοσέλιδη, «σύμβολο» του δράματος της προσφυγιάς, οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας εξέφρασαν τη λύπη τους και δεσμεύτηκαν να μην υπάρξουν άλλοι «Αϊλάν».

Ουτοπία. Εκατοντάδες παιδιά ακόμα παλεύουν με τα κύματα, ταξιδεύουν με σάπιες βάρκες, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σύγχρονων δουλεμπόρων και μαστροπών, ή ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανεπαρκείς. Και την ίδια ώρα, ο δρόμος της διαφυγής από μια εμπόλεμη χώρα είναι κλειστός. Κάποιοι χτίζουν φράχτες, άλλοι αναθεωρούν δηλώσεις περί ανοιχτών συνόρων.  Ο Αϊλάν Κουρντί είναι το σύμβολο, ίσως ο εκπρόσωπος, της «στρατιάς των νεκρών παιδιών» στον βυθό της θάλασσας της Μεσογείου.  

Ο Αϊλάν Κουρντί, ο γιος μιας οικογένειας Κούρδων της Συρίας, επιβιβάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου σε μια βάρκα με την ελπίδα να φτάσει στην Κω και από εκεί στη βόρεια Ευρώπη. Η βάρκα ναυάγησε. Ο Αϊλάν, η μητέρα του και ο αδελφός του πνίγηκαν. Η τραγωδία της οικογένειας Κουρντί δεν έχει σκοτώσει το «όνειρο» των προσφύγων. Συνεχίζουν να καταφθάνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών. Σύμφωνα μα τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες 271.218 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία το τρέχον έτος. Το 29% αυτών των προσφύγων είναι παιδιά.

Η φωτογραφία του Αϊλάν δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Αλλά η οικογένειά του θέλει να μην τον θυμόμαστε νεκρό και πνιγμένο σε μια παραλία. Θέλει να τον θυμόμαστε χαμογελαστό και ανέμελο.

Σχετικα
Ελεύθερος ο αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
Ελεύθερος ο αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές

«Κανείς δεν κάνει κάτι»

Σχετικα
Ένοπλες δυνάμεις και οπλικά συστήματα: Βοήθα, Παναγιά
Ένοπλες δυνάμεις και οπλικά συστήματα: Βοήθα, Παναγιά

Ο πατέρας του Αϊλάν, Αμπντουλάχ Κουρντί, ζει σήμερα στο Ιράκ. Πριν από ένα χρόνο, λίγες ημέρας μετά το θάνατο των παιδιών και της συζύγου του, είχε κατηγορηθεί ότι ένας από τους δουλεμπόρους. Δεν αποδείχθηκε. Αυτήν την εβδομάδα μίλησε στη γερμανική Bild: «Η φωτογραφία του γιου μου βοήθησε. Αφύπνισε τις δυτικές κοινωνίες για το δράμα των προσφύγων. Ένας χρόνος πέρασε και κανείς δεν έχει κάνει κάτι για την προσφυγική κρίση. Τότε οι πολιτικοί έλεγαν: 'ποτέ πια, άλλος Αϊλάν'. Και τι έκαναν για αυτό. Τα παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

Ο πατέρας του Αϊλάν σήμερα θα συμβούλευε τους συμπατριώτες τους να μην κάνουν αυτό το ταξίδι. «Είναι τόσο επικίνδυνο που δεν αξίζει».

Η αδελφή του Αμπντουλάχ Κουρντί τίμησε τη μνήμη του νεκρού ανιψιού της με ένα ποστ στο Facebook. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιο είναι το τίμημα της ελευθερίας», έγραψε η Τίμα Κουρντί. «Κρατείστε τον Αϊλάν και όλους όσους χάθηκαν για την ελευθερία ζωντανούς στις προσευχές σας».

Τι άλλαξε σε ένα χρόνο

Γραφήματα και χάρτες μας δίνουν μια εικόνα των αλλαγών που έχουν σημειωθεί στο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα

1. Ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί

2. Η πλειονότητα των προσφύγων είναι παιδιά

3. Η Ιταλία ξεπέρασε την Ελλάδα σε αφίξεις προσφύγων

4. Περισσότεροι από 2,5 εκ. Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τουρκία 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5