Μάλι: Επιθέσεις ενόπλων σε δύο χωριά - 41 νεκροί
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις
Επιθέσεις ενόπλων στα χωριά Γκανγκαφανί και Γιορό στο κεντρικό Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Τουλάχιστον 41 νεκροί.
Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι, που δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια ένοπλη οργάνωση ανήκουν, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο χωριών στο κεντρικό Μάλι, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο χθες βράδυ.
Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στα χωριά Γκανγκαφανί και Γιορό, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, σκότωσαν κατοίκους και έκλεψαν βοοειδή, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Ο στρατός δεν θα αποκαλύψει «περισσότερες λεπτομέρειες» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις.
Το κεντρικό και το βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας βιώνουν αλλεπάλληλες εξάρσεις της βίας και επιθέσεις ένοπλων ομάδων από το 2012, όταν αυτονομιστές και αργότερα εξτρεμιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα πήραν τον έλεγχο όλης της περιοχής, ενώ στην Μπαμακό έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα.
Έπειτα από γαλλικές και αφρικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συντονισμό με τον στρατό του Μαλί, οι εξτρεμιστές απωθήθηκαν και ο κρατικός έλεγχος στην περιοχή αποκαταστάθηκε, όμως η δράση ένοπλων ομάδων και η κινητοποίηση του στρατού συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές, παρά την υπογραφή διαφόρων συμφωνιών ειρήνης.
Επιπλέον, στην περιοχή μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλές.
Τα θύματα των επιθέσεων των προηγούμενων δύο ημερών ανήκαν κυρίως στη φυλή Ντογκόν, δήλωσε ο Ισιακά Γκανάμ, ο δήμαρχος του Γιορό, όπου σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι. Άλλοι 17 έχασαν τη ζωή τους στο Γκανγκαφανί.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Γιορό, τις επιθέσεις διέπραξαν «περίπου 100» ένοπλοι οι οποίοι δεν είναι γνωστό σε ποια οργάνωση ανήκαν. Οι δράστες «κινούνταν με μοτοσικλέτες».
Στις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών αναμετρώνται κυρίως μέλη της φυλής Ντογκόν, που είναι στην πλειονότητά τους κυνηγοί, με μέλη της φυλής Φουλάνι, που είναι συχνά κτηνοτρόφοι. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της φυλής Φουλάνι επιτέθηκαν σε χωριό όπου κατοικούν μέλη της φυλής Ντογκόν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους.
Τον Μάρτιο, ένοπλοι που πιστεύεται ότι ήταν Ντογκόν σκότωσαν τουλάχιστον 150 μέλη της φυλής Φουλάνι σε επιθέσεις εναντίον δύο χωριών στο κεντρικό Μαλί. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες σφαγές στη σύγχρονη ιστορία της αφρικανικής χώρας.
Η κυβέρνηση του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά έχει δεσμευθεί να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στη χώρα, αλλά μοιάζει να αδυνατεί. Πολλές από τις ομάδες αυτές σχηματίζονται για αυτοάμυνα, καθώς οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τους πολίτες.
Πέραν των επιθέσεων εναντίον των δύο χωριών τις προηγούμενες 48 ώρες, στήθηκε επίσης ενέδρα εναντίον στρατιωτικής οχηματοπομπής με αποτέλεσμα να υποστεί «απώλειες» και καταστροφή υλικού, σύμφωνα με ανάρτηση του στρατού στο Twitter, στην οποία δεν δίνονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.