Κοσμος

Η Τουρκία απομακρύνεται από τις πύλες της Ευρώπης;

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μέτρα, η Άγκυρα απαντά με NAVTEX και ο Πορθητής «ξεκινά 2η γεώτρηση»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Φεντερίκα Μογκερίνι
Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Φεντερίκα Μογκερίνι / © EPA/TURKISH FOREIGN MINISTER PRESS OFFICE

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας και η Άγκυρα αντιδρά με NAVTEX μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

«Χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα». Με αυτή τη φράση το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν κατάλληλα απέναντι στην Τουρκία και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Επί τάπητος τέθηκαν οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το θέμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας  της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε  σήμερα ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει γεώτρηση και ότι «ετοιμάζεται για τη δεύτερη».

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνεδρίασε σήμερα Τρίτη στο Λουξεμβούργο ενόψει τη Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 και 21 του μηνός.

Το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και υπενθυμίζει ότι οι «ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας (σ.σ. από τις 26.6.2018) έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Επιπλέον «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθούν σε δύο άξονες: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία, ενώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα προτείνει κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου-Φεντερίκα Μογκερίνι-Γιοχάνες Χαν
Μεβλούτ Τσαβούσογλου-Φεντερίκα Μογκερίνι-Γιοχάνες Χαν / © EPA/OLIVIER HOSLET

Ο επίτροπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ με τις δικές της αποφάσεις, γι' αυτό και η de facto παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που το Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο χρόνο, παραμένει σε ισχύ. «Η απόφασή μας επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι απαράδεκτες», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος.

Αναστασιάδης: Θετική εξέλιξη η στάση της ΕΕ

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να είναι στο ίδιο μήκος κύματος και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκικός στόλος
Τουρκικός στόλος, NAVTEX σε Ρόδο και Καστελόριζο / © EPA/ADAM WAROAWA


Η απάντηση της Άγκυρας με NAVTEX

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην αυστηρή γλώσσα των Βρυξελλών. Η Άγκυρα προανήγγειλε  τη διενέργεια ναυτικής άσκησης ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες με πραγματικά πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 20 Ιουνίου.

Νωρίτερα, η Τουρκία κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας». Μάλιστα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λάθος την ένταξη της Κύπρου το 2004 στην ΕΕ. «Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», επισημαίνεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Στο μεταξύ μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο και να μετάσχει σε διάλογο έστειλε επίσης ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται την αναπτυξιακή προοπτική στα ύδατα ανοιχτά της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ