Κοσμος

Μήνυμα Ερντογάν: Δεν θα συλλάβετε κανέναν στο γεωτρύπανό μας

Ανυποχώρητος ο Τούρκος πρόεδρος, ζήτησε εκ νέου τον λόγο από τον Μακρόν για την εμπλοκή του στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA

«Τι συλλήψεις θα κάνετε στον "Πορθητή"; Δεν θα καταφέρετε τίποτα» ξεκαθάρισε ο Ερντογάν.

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις καταιγιστικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας την Κυριακή σε τελετή βράβευσης Τούρκων εξαγωγέων, έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των υδρογονανθράκων, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τις θέσεις τους στην περιοχή, προκειμένου τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα να συνεχίσουν το έργο τους.

«Αν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως έναν απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτήν τη δουλειά» τόνισε ο Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Πού ήμασταν και πού είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι».

«Τι συλλήψεις θα κάνετε;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν κάποιοι κάνουν κινήσεις, εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας, παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του «Πορθητή», του τουρκικού γεωτρύπανου, ο Ερντογάν δήλωσε: «Έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τι συλλήψεις θα κάνετε;. Τι θα συλλάβετε;».

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»/©EPA

«Άλλωστε με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος» ξεκαθάρισε.

«Ατζαμής» ο Μακρόν

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων μετά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη που πρόσφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν δίστασε, μάλιστα, να τον χαρακτηρίσει «ατζαμή».

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; Ο δικηγόρος τους;» είχε πει, διερωτώμενος: «Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη - γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι το καταλαβαίνω. Τι δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Εάν μου πεις “και η δική μου η ΤΟΤΑL έκανε συμφωνίες”, τότε άφησε την TOTAL να μιλήσει. Και αυτή μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να συνεχίζει να μιλά σε αυτό το θέμα είναι άλλο θέμα. Εσύ ως Γαλλία δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα, τέτοια αρμοδιότητα να λες κάτι τέτοιο».

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο «ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο διαμοιράζεται από κοινού το νερό που βγαίνει εκεί μέχρι όλα».

«Το θέμα είναι αυτό. Εκεί οι ομογενείς μου έχουν δικαιώματα. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα χαρίζουμε. Και ο νότος με τον ίδιο τρόπο έχει σε ίσο ποσοστό δικαιώματα. Αλλά οι ομογενείς μου Τουρκοκύπριοι στον Βορρά δεν είναι διαφορετικοί. Έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν/©EPA/MAXIM SHIPENKOV

» Aν για αυτά αποφασίσει τις λεπτομέρειες ο νότος, εμείς θα το αγνοήσουμε, επιτρέποντας την εξαπάτηση του Βορρά; Τι δουλειά έχουν εδώ οι Γάλλοι; Αυτή αναλαμβάνει καθήκοντα κατά το δοκούν. Ο κ. Μακρόν είναι πολύ ατζαμής σε αυτές τις δουλειές. Δεν έχει συνηθίσει ακόμη σε αυτήν τη δουλειά. Και μάλλον μέχρι να συνηθίσει θα πάρει πολύ χρόνο» ανέφερε ο Ερντογάν.

Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ και μήνυμα Τσίπρα

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν το γεωτρύπανο «Πορθητής» να έχει ξεκινήσει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι Ελλάδα και Κύπρος, από κοινού, προετοιμάζουν το έδαφος σε διπλωματικό επίπεδο ακόμα και για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Άγκυρα, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι έχει προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ