Κοσμος

Ξεσηκωμός στο Χονγκ Κονγκ - Υπό κλοιό κυβερνητικά κτίρια

Γιατί βρίσκονται στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κύμα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ
Κύμα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ / © EPA/RITCHIE B. TONGO

Διαδηλωτές απέκλεισαν τις δύο σημαντικότερες οδικές αρτηρίες του κέντρου και κυβερνητικά κτίρια στο Χονγκ Κονγκ.

Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τις δύο κυριότερες οδικές αρτηρίες και κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια της νέας κινητοποίησης εναντίον του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης της πόλης που εγκρίνει τις εκδόσεις καταζητούμενων στην ενδοχώρα της Κίνας.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν τους δύο δρόμους, παραλύοντας την κυκλοφορία, τακτική η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και το 2014 από το κίνημα Occupy, το οποίο απέκλειε επί μήνες κεντρικά σταυροδρόμια του Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχές ανέμεναν νέες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, τρεις ημέρες έπειτα από μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατά τους οργανωτές της κατέβηκαν στον δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να καταδικάσουν το σχέδιο νόμου.

21242773.jpg
Κύμα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ / © EPA/JEROME FAVRE


Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών και δήλωσε προετοιμασμένη να επέμβει ακόμη πιο δυναμικά αν χρειαστεί.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νόμος δεν πρέπει να εγκριθεί, επικαλούμενες τις επανειλημμένες καταγγελίες περί βασανισμών, αυθαίρετων φυλακίσεων, απόσπασης ομολογιών με εξαναγκασμούς και στέρησης πρόσβασης σε δικηγόρους στην Κίνα, όπου το δικαστήρια ελέγχονται από το μονοκομματικό κράτος.

Το Νομοθετικό Συμβούλιο της Κίνας ανέβαλε τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου υπό το βάρος των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί στις 20 Ιουνίου.

21242777.jpg
Κύμα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ / © EPA/JEROME FAVRE


Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο Χονγκ Κονγκ θυμίζουν το υπέρ της δημοκρατίας κίνημα της Ομπρέλας του 2014 , όταν χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι φοιτητές, είχαν κατακλύσει την πόλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα άλλο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κεντρικής ηγεσίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ