Κοσμος

Ο Λεχ Βαλέσα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς (video)

Μετά την προβολή νέου ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Απλά μην το πεις σε κανέναν»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TYLKO NIE MÓW NIKOMU | dokument Tomasza Sekielskiego | cały film | 2019

Ο Λεχ Βαλέσα ζητά την αποτροπή περαιτέρω κακοποιήσεων παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, μετά τις κατηγορίες εις βάρος του πνευματικού του.

Ο Πολωνός Λεχ Βαλέσα, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, παροτρύνει την Καθολική Εκκλησία να αποτρέψει περαιτέρω κακοποιήσεις παιδιών από μέλη του κλήρου, αφότου ένα νέο ντοκιμαντέρ αποκάλυψε πως ένας από εκείνους που κατηγορούνται διετέλεσε πνευματικός του.

Το ντοκιμαντέρ «Απλά μην το πεις σε κανέναν», το οποίο δείχνει ανθρώπους να έρχονται αντιμέτωποι με ιερείς που κατηγορούνται ότι τους κακοποίησαν ως παιδιά, έχει προβληθεί περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια φορές αφότου αναρτήθηκε στο YouTube το Σάββατο.

Παρουσιάζει κατηγορίες ότι όταν η δράση των παιδεραστών γινόταν γνωστή, μετατίθεντο σε άλλες ενορίες.

Ένας από τους ιερείς που παρουσιάζεται είναι ο Φράνσιζεκ Τσιμπούλα, ο οποίος διετέλεσε πνευματικός του Βαλέσα για 15 χρόνια, από το 1980 όταν υπήρξε συνιδρυτής του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» το οποίο συνέβαλε στην πτώση του Κομμουνισμού, έως την εκλογή του στο αξίωμα του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου το 1990 και το πέρας της θητείας του το 1995.

«Είναι λυπηρό για εμένα ότι ανακάλυψα πως ο πνευματικός μου, ο εξομολογητής μου, συμπεριφερόταν τόσο άσχημα», δήλωσε σήμερα ο Βαλέσα σύμφωνα με την εφημερίδα Polska The Times.

Η Πολωνία είναι μια από τις πλέον θρησκευόμενες χώρες της Ευρώπης και οι καθολικοί ιερείς απολαμβάνουν υψηλού κοινωνικού κύρους. Σχεδόν 85% του πληθυσμού των 38 εκατομμυρίων Πολωνών αυτοπροσδιορίζονται ως Καθολικοί και 12 εκατομμύρια εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή. Ωστόσο η Πολωνία δεν διέφυγε από τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν στιγματίσει την φήμη της Καθολικής Εκκλησίας παγκοσμίως, με κατηγορίες πως ανώτερα στελέχη αποκρύπτουν ή δεν διαχειρίζονται κατάλληλα τις υποθέσεις αυτές.

Τον Μάρτιο, η Πολωνική Καθολική Εκκλησία δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία μεταξύ των ετών 1990-2018, στελέχη της έλαβαν αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης 625 παιδιών από ιερείς από το 1950, με τα μισά από αυτά να είναι 15 ετών ή μικρότερα.

«Η εκκλησία είμαστε όλοι εμείς, πρέπει να προσευχηθούμε για τους ιερείς και οι πιο υψηλόβαθμοι – το επαναλαμβάνω – πρέπει να ενεργήσουν», δήλωσε ο Βαλέσα σύμφωνα με την Polska The Times.

Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τόμας Σεκίλσκι αναζωπύρωσε τη διαμάχη για την σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία, καθώς η Πολωνία ετοιμάζεται για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 23-26 Μαΐου.

Χαρακτηριστικό στις προεκλογικές εκστρατείες της Πολωνίας είναι ότι επικεντρώνουν σε θέματα θρησκείας και σεξουαλικότητας, ενώ εντάσεις επικρατούν μεταξύ φιλελεύθερων, που αισθάνονται πως η εκκλησία έχει υπερβολικά πολύ δύναμη στην Πολωνία, και το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο θεωρεί την καθολική πίστη βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, η επιρροή της οποία πρέπει να διατηρηθεί. Ο επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, υποσχέθηκε αυστηρότερες ποινές για κακοποίηση παιδιών την Κυριακή.

Ο Βαλέσα, 75 ετών, πρότεινε η Εκκλησία να διενεργεί ψυχολογικά τεστ σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν ιερατική καριέρα.

Οι εκκλησιαστικές αρχές στην Πολωνία δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συναίνεση για έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Ένας οργανισμός της Εκκλησίας έχει καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ζλότι (232.430 ευρώ) που ένα κατώτερο δικαστήριο επιδίκασε σε μια γυναίκα, η οποία βιάστηκε επανειλημμένα από τον ιερέα της ενορίας της όταν ήταν 13 ετών.

Η δικαστική απόφαση αποτέλεσε ορόσημο όσον αφορά την καταβολή αποζημίωσης σε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικό ιερέα στην Πολωνία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ