- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στις Βρυξέλλες ο Μάικ Πομπέο για συζητήσεις για το Ιράν
Ακυρώνει την ενδιάμεση στάση του στη Μόσχα
Στις Βρυξέλλες ο Μάικ Πομπέο για συζητήσεις για το Ιράν. Ακυρώνει την ενδιάμεση στάση του στη Μόσχα
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αποφάσισε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει «επείγουσες υποθέσεις», κατά κύριο λόγο σχετικά με το Ιράν, με ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής [ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κατά συνέπεια, θα ακυρώσει τον ενδιάμεσο σταθμό τον οποίο θα έκανε στη Μόσχα σήμερα, πάντως μετά τις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, λίγο πριν από την αναχώρηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βελγική πρωτεύουσα.
Η αμερικανική διπλωματία δεν ξεκαθάρισε με ποιους ακριβώς αξιωματούχους σκοπεύει να συναντηθεί ο Πομπέο. Περιορίστηκε να πει ότι θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των κυβερνήσεων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, δηλαδή των τριών χωρών που είχαν υπογράψει το 2015 το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την 8η Μαΐου, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, πως σκοπεύει να πάψει να τηρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της συμφωνίας αυτής.
Η Τεχεράνη απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους -- οι οποίοι λένε ότι είναι προσηλωμένοι στην τήρηση αυτής της συμφωνίας -- ότι εάν δεν συμβάλλουν να βγουν από τη διεθνή απομόνωσή της δύο κρίσιμοι τομείς της οικονομίας της, αυτοί της τραπεζικής και του πετρελαίου, καθώς πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ, θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που τηρεί ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.
Οι Ευρωπαίοι πάντως απέρριψαν το τελεσίγραφο της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις πιέσεις που ασκεί στην Τεχεράνη, την οποία κατηγορεί ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει «άμεσα» επιθέσεις εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Ο Μάικ Πομπέο ακύρωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα δύο επισκέψεις του, μία στο Βερολίνο και μία στη Γροιλανδία, την αυτόνομη περιοχή της Δανίας, προκειμένου να αφοσιωθεί στο ζήτημα του Ιράν.
Στη Μόσχα, ο Πομπέο ήταν προγραμματισμένο να δει το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία, επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα, αλλά και να πάει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες στον πόλεμο εναντίον των ναζί.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.