- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προεδρικές εκλογές αύριο Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία
Ζητούμενο εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το όριο του 40%
Προεδρικές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία, με βασικό ζητούμενο εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το όριο του 40%
Διεξάγεται αύριο Κυριακή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, στον οποίο συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%). Στον πρώτο γύρο συμμετείχε ακόμη ένας υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Besa" και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.
Το ενδιαφέρον ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία δεν επικεντρώνεται μόνο στον ποιος από τους δύο υποψήφιους θα είναι ο νικητής, αλλά και στο εάν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 40%, που αποτελεί όρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες. Σε περίπτωση που η προσέλευση στις κάλπες στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε μία τέτοια περίπτωση, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI.
Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε μόλις στο 41,7%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, κάτι που δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το εάν η προσέλευση, στον αυριανό δεύτερο γύρο, ξεπεράσει το 40%.
Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο το ένα τέταρτο αυτών ζει στο εξωτερικό και σπάνια ψηφίζει στις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής. Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπόθεση αφορά τη φωτογραφία του 1972, με τίτλο «The Terror of War»
Μετά από λίγο νέο μήνυμα έκανε λόγο για λήξη
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να αποφευχθεί χερσαία επίθεση στο Λίβανο και επιστροφή στην εκεχειρία
Ίσραελ Κατς: «Λόγω των εξελίξεων έπρεπε να τα επισπεύσουμε όλα για τον Φεβρουάριο»
Εκατό χιλιάδες εγκατέλειψαν την πόλη μέσα σε δύο ημέρες πολέμου
Η Μαδρίτη αρνείται κατηγορηματικά ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου για συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό
Υπάρχουν υποψίες ότι τις δολοφόνησε με σύριγγες που περιείχαν αέρα
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Απρόσμενη αποσύνδεση της μονάδας Antonio Guiteras προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε Αβάνα και επαρχίες
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να επικεντρωθεί στις αναδυόμενες νέες αγορές
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει ασφάλεια στα στενά του Χορμούζ και τη διαδοχή Χαμενεΐ
Είχε προηγηθεί η απειλή Τραμπ για διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Μαδρίτη
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται η επίθεση
Διάγγελμα για την κρίση στην περιοχή, με μέτρα ασφάλειας, σύστημα τηλεειδοποίησης και επαφές με ΕΕ
Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για κακοποίηση τη δεκαετία του ’90
Ολική διακοπή ρεύματος σε όλες τις επαρχίες του Ιράκ - Έρευνα για τα αίτια
Ιστορική αναχαίτιση ανακοίνωσε το Ισραήλ, με την πρώτη κατάρριψη επανδρωμένου αεροσκάφους από F-35
«Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν αμυντικό χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο
Προτεραιότητα για το Βερολίνο αποτελούν οι πολίτες και οι στρατιώτες στην περιοχή
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.