- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Έως και 15 χρόνια μέχρι να ξαναγίνει... Παναγία των Παρισίων
Εικόνες και βίντεο μέσα από τον «πληγωμένο» από τις φλόγες ναό


Δέκα έως 15 έτη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η Παναγία των Παρισίων, πόσο θα κοστίσει το έργο και, θα ξαναβρεί άραγε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου; Αυτή είναι η πρόκληση και το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας για τους Γάλλους.
Το κόστος: Θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. "Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.
📸 The day after the #NotreDameCathedralFire pic.twitter.com/UOBbVZOcIR
— FRANCE 24 English (@France24_en) April 16, 2019
Διάστημα 10 έως 15 ετών, και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το αρμόδιο ίδρυμα για τη διατήρηση και την προστασία των γαλλικών μνημείων.
«Χρόνος αποκατάστασης μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών φαίνεται το πιο λογικό για εμένα» σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Frederick Létoffé, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH).
#NotreDame: At the heart of the fire.
— FRANCE 24 English (@France24_en) April 16, 2019
🎥 How the @PompiersParis battled the flames at the historic cathedral.#NotreDameCathedralFire pic.twitter.com/8OVQnYpodz
Σύμφωνα με τον Στεφάν Μπερν, θα χρειαστούν «το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια», ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.
The rose window has been saved!! A miracle ❤️#NotreDameCathedralFire pic.twitter.com/XvfQlsjrRs
— Dame Sarah Connolly (@spconnolly) April 16, 2019
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.
Ασφάλιση: Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.

Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
11 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση
Tι εκτιμούν οι ειδικοί
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις των δυο πυρηνικών δυνάμεων
«Σε κάποιο σημείο, ελπίζω ότι θα κάνουμε μια συμφωνία με το Πεκίνο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το μήνυμα του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης
Οι Αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει κάθε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
«Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμμερίζονται τη θέση μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και εκατέρωθεν απειλές, η ένταση κορυφώνεται
Είχε καλύψει τις διαδηλώσεις υπέρ του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου
Όπως παραδέχθηκε ο CEO της
Φορούσαν πάνες και τρεις χειρουργικές μάσκες το καθένα στο πρόσωπο
«Καιρός για αντίσταση», έγραψαν οι ακτιβιστές στην άμμο
Η υπόθεση μάλλον θα πάρει την δικαστική οδό
Σε κώμα ο οδηγός - Προφυλακισμένος ο δράστης
700 μίλια μακριά από το σπίτι της
O πρωθυπουργός Σάντσεθ δέχεται πανταχόθεν πυρά
Δασμοί και διεθνείς εντάσεις ρίχνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
Τα αίτια πίσω από την ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.