Κοσμος

Η σύλληψη Ασάνζ και η ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ

Άρθρο του Politico αναλύει τις υποθέσεις Ασάνζ και Γκρέιγκ σε σχέση με την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
assange
Τζούλιαν Ασάνζ/©EPA

Η αναφορά του Ρόμπερτ Μάλερ μπορεί να απέχει μόλις λίγες ημέρες από την δημοσιοποίησή της, αλλά δύο νέες σοβαρές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σηματοδοτούν ότι η έρευνα για την Ρωσία έχει ακόμη διάρκεια, σχολιάζει το Politico.

Οι δύο τελευταίες εξελίξεις έχουν ως επίκεντρο την Βιρτζίνια και τις κατηγορίες κατά του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και την απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην δικηγόρου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, Γκρεγκ Γκρέιγκ.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο υποθέσεις φαίνεται ότι δεν συνδέονται, ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη ειδικών σε νομικά θέματα δείχνουν ότι κάποιες διαστάσεις από την έρευνα του Μάλερ θα συνεχίσουν να παρέχουν νέες αποδείξεις, ακόμη και για την απαγγελία νέων κατηγοριών κατά τους επόμενους μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό “δένονται” στοιχεία που έχουν σχέση με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και φτάνουν μέχρι τις πληρωμές που έγιναν προκειμένου να κρατηθούν κλειστά, τα στόματα γυναικών που ισχυρίστηκαν ότι είχαν σχέσεις με τον Τραμπ, πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Παράλληλα διασυνδέονται στοιχεία για την συγκέντρωση χρημάτων από την επιτροπή προεδρικής ορκωμοσίας του Τραμπ το 2017, μέχρι την δράση μη εγγεγραμμένων επιχειρηματιών για την προώθηση των συμφερόντων ξένων κυβερνήσεων σε αμερικανικό έδαφος.

“Η αναφορά του Μάλερ ήταν το πρώτο βήμα,” δήλωσε ο Τζιν Ρόσι πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας από την Βιρτζίνια. “Αυτό που μου δείχνουν τα τελευταία στοιχεία είναι ότι ο Ρόμπερτ Μάλερ δημιούργησε μια στρατιά από ακολούθους κι αυτοί οι στρατιώτες έχουν τώρα τοποθετηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, αλλά και στην Ουάσινγκτον. Οι ακόλουθοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί, είναι πεινασμένοι και είναι αποφασισμένοι” για τον εντοπισμό νέων στοιχείων, τόνισε ο ίδιος.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπουργός Ουίλιαμ Μπαρ βρίσκεται στο επίκεντρο άσκησης κριτικής από του Δημοκρατικούς που ζητούν την δημοσίευση ουσιαστικών πληροφοριών που σχετίζονται με την έρευνα του Μάλερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε το περιληπτικό συμπέρασμα που δημοσιοποίησε ο Μπαρ για την έρευνα του Μάλερ ως “συνολική ΑΠΑΛΛΑΓΗ,” παρά το γεγονός ότι από την αναφορά του Μάλερ δεν προκύπτει ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Ο Μπαρ άφησε να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι το υπουργείο του δεν έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία της αναφοράς του Μάλερ, εξηγώντας στο Κογκρέσο ότι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεργάζονται με το γραφείο του Μάλερ, προκειμένου να αφαιρεθούν πληροφορίες από την αναφορά της έρευνας, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα “σε μια σειρά υποθέσεων που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.”

Στην υπόθεση Ασάνζ, η αστυνομία στην Βρετανία προχώρησε χθες στην σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο ικανοποίησης αιτήματος έκδοσης από τις ΗΠΑ, με κατηγορίες προσπάθειας για την διάπραξη υποκλοπής το 2010, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές των ΗΠΑ που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες.

Η απαγγελία κατηγοριών κατά του Ασάνζ διαβιβάστηκε σε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στην Αλεξανδρία της Βιρτζίνιας τον Μάρτιο του 2018 και φαίνεται ότι δεν έχει άμεση σύνδεση με τον ρόλο των WikiLeaks στην δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η διάσταση αυτή, είχε έναν κεντρικό ρόλο στην διερεύνηση που έγινε από τα μέλη της ομάδας έρευνας του Μάλερ.

Ωστόσο, η σύλληψη του Ασάνζ από την βρετανική αστυνομία και στην συνέχεια η παράδοσή του στις ΗΠΑ, “θα ανοίξει και πάλι το ζήτημα της συνωμοσίας με την Ρωσία,” δήλωσε ο Φίλιπ Λακοβάρα πρώην δικηγόρος στην εισαγγελική ομάδα της υπόθεσης Watergate.

Κάνοντας αναφορά στην πίεση που ασκήθηκε από τις ΗΠΑ στην βρετανική αστυνομία, ο Λακοβάρα δήλωσε: “Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει. Ο ίδιος γνωρίζει από που προήλθαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC), καθώς γνωρίζει πότε και πως η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έμαθε σχετικά με την ύπαρξη των αναφερόμενων στοιχείων. Επίσης γνωρίζει αν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε κάποια προσπάθεια συντονισμού για τον χρόνο δημοσιοποίησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με στόχο πολιτικά οφέλη. Είναι επίσης, πιθανό να γνωρίζει αν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ζήτησε την πραγματοποίηση κι άλλων υποκλοπών,” επεσήμανε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης επί προεδρίας Ομπάμα, Ματ Μίλερ δήλωσε ότι ο Μάλερ που παρέδωσε την αναφορά για την έρευνά του στον Μπαρ στις 22 Μαρτίου, δεν χρειάζονταν να κρατήσει την έρευνά του ανοιχτή “από το ενδεχόμενο κατάθεση κάποιας πολύτιμης πληροφορίας από τον Ασάνζ.”

Ο Μίλερ εκτιμά ότι άλλοι εισαγγελείς θα προσπαθήσουν να ρωτήσουν τον Ασάνζ για τις ρωσικές υποκλοπές του 2016. “Ωστόσο μπορεί να υποθέσουν ότι δεν είναι πιθανό να είναι συνεργάσιμος, ενώ στην περίπτωση που συνεργαστεί μπορεί να αναθέσουν την υπόθεση σε ένα άλλο γραφείο.”

Αναφορικά με τον Γκρέιγκ απαγγέλθηκαν χθες σε βάρος του κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις από ομοσπονδιακή ομάδα ενόρκων, αλλά και την αποκάλυψη πληροφοριών από τον ίδιο σχετικά με την εργασία του στον Λευκό Οίκο, σε μία ιδιωτική εταιρία που προωθούσε συμφέροντα της ουκρανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ο 74χρονος Γκρέιγκ είναι αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από περιφερειακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, ενώ ο ίδιος δεν είχε δηλώσει επίσημα την δραστηριότητά του για την εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Γκρέιγκ είχε προετοιμάσει μία αναφορά για την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από τον Πολ Μάναφορτ, πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, που ανέπτυξε δραστηριότητα προώθησης των ουκρανικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, όταν πρόεδρος της χώρας ήταν ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ