Κοσμος

Ντάουνινγκ: Θα ψηφίσετε τη συμφωνία αν παραιτηθεί η Μέι;

Η πρόταση που φέρεται να έγινε την Κυριακή σε σκληροπυρηνικούς Τόρις για να σωθεί το Brexit

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τερέζα Μέι
Τερέζα Μέι/© EPA/WILL OLIVER

Σύμβουλοι της Ντάουνινγκ Στριτ φέρονται να ρώτησαν ευθέως τους υποστηρικτές του «σκληρού» Brexit αν προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοινώσει την παραίτησή της από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η ερώτηση προς τους αντάρτες σκληροπυρηνικούς Συντηρητικούς έγινε την Κυριακή σε συνάντηση στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Στη συνάντηση στο Τσέκερς το παρών έδωσαν οι Μπόρις Τζόνσον, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Τζέικομπ Ρις-Μογκ κι άλλοι «αντάρτες» των Τόρις, οι οποίοι είχαν κατ' ιδίαν συναντήσεις με ανώτατα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε περίπτωση που υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόταση της Ντάουνινγκ, δεν αποκλείεται η Μέι να φέρει τη Συμφωνία Αποχώρησης στη Βουλή την Πέμπτη. 

Σε κάθε περίπτωση, η Μέι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες για έγκριση της συμφωνίας, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ήδη, o Τζέικομπ Ρις Μογκ, εκ των υποστηρικτών του σκληρού Brexit, άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του πως είναι έτοιμος να στηρίξει τη συμφωνία της πρωθυπουργού. Εάν ακολουθήσουν τα βήματά του και άλλοι, μπορούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Πολλά θα κριθούν από τα όσα θα πει η Μέι ενώπιον της λεγόμενης Επιτροπής 1922 των βουλευτών και το πώς οι βουλευτές θα αντιδράσουν. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως περιμένει η πρωθυπουργός, η τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας δεν θα αργήσει και οπωσδήποτε θα λάβει χώρα εντός της εβδομάδας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια του κόμματός της για την πρωθυπουργία στις εκλογές του 2022.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian δείχνει ότι το 85% των Remainers -όσων επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ- και το 80% των Brexiteers θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Μέι δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα του Brexit.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.