- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βγήκε ζωντανός από ελικόπτερο - Κατέγραψε καρέ καρέ τη συντριβή
«Φοβήθηκα ότι θα καώ ζωντανός, ένιωσα την κηροζίνη στα πόδια μου»
Να μοιραστεί τις δραματικές στιγμές που βίωσε τον Ιούλιο του 2018, όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε με 8 ακόμη τουρίστες, συνετρίβη σε βουνό του Κιργιστάν, αποφάσισε ένας 22χρονος Γερμανός φοιτητής.
«Άρχισα να πανικοβάλλομαι, όταν ένιωσα την κηροζίνη στα πόδια μου, καθώς είχε διαπεράσει τα παπούτσια του. Ο φόβος ότι μπορούσα να πιάσω φωτιά ανά πάσα στιγμή, με έκανε να αγωνίζομαι να ξεφύγω ακόμα πιο έντονα» θυμάται ο Ντέιβιντ.
Από τους 9 τουρίστες (δύο Γερμανοί, τέσσερις Πολωνοί και τρεις Ιάπωνες), οι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά. Ανάμεσά τους και μια 37χρονη από την Πολωνία, η οποία έμεινε παράλυτη από το στήθος και κάτω. Ο Ντέιβιντ άρχισε να καταγράφει με την GoPro κάμερα μετά την απογείωση του ελικοπτέρου από τον καταυλισμό Karkara Base Camp, κοντά στα σύνορα του Κιργιστάν με το Καζακστάν. Ο ίδιος τραυματίστηκε στο κεφάλι, στα πλευρά και στον αυχένα.
«Αδύνατο να κινηθώ»
Η περιγραφή του δεν σταματά εκεί. Όπως λέει, βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
«Είχα θαφτεί κάτω από αρκετά μεγάλα σακίδια και ο Ιάπωνας ξεναγός βρισκόταν πάνω από τα πόδια μου, καθιστώντας αδύνατο για μένα να κινηθώ» προσθέτει για τα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν πολύ κοντά στο ορεινό καταφύγιο, σε υψόμετρο περίπου 4.000 μ.
«Τελικά, κατάφερα να συρθώ προς το πίσω μέρος της καμπίνας. Ευτυχώς για εμάς, υπήρχε μια τεράστια τρύπα που είχε δημιουργηθεί στο πλάι από τη σύγκρουση, και μέσα από αυτή καταφέραμε να ξεφύγουμε. Η βοήθεια, ήδη, ερχόταν, καθώς και κόσμος από το camp που έτρεχε να βοηθήσει όπως μπορούσε. Δεν είχαν καθόλου ιατρικό εξοπλισμό, οπότε έπρεπε να μεταφέρουν τους τραυματισμένους σε ξύλινες σανίδες ή παλέτες» θυμάται.
«Ο δεξιός τροχός γλίστρησε και τότε ο πιλότος επιτάχυνε και έστριψε το ελικόπτερο στα αριστερά με μεγάλη ταχύτητα. Από εκείνη τη στιγμή, έχασε τον έλεγχο» εξηγεί για το πώς έγινε το κακό.
«Μάλλον το ελικόπτερο είχε υπερφορτωθεί και ήταν δύσκολο να γίνει μια τέτοια μανούβρα. Προσπαθώντας ο πιλότος να ξανακερδίσει ύψος και να στρίψει το ελικόπτερο, αυτό χτύπησε βίαια το έδαφος με τους τροχούς και αναπήδησε» εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι το ιπτάμενο μέσο προσέκρουσε πάνω σε τοίχο.
Όπως αναφέρει, επίσης, ο καιρός ήταν ιδανικός εκείνη την ημέρα, καθώς δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι και ο ουρανός ήταν καθαρός από σύννεφα. Εντός του στρατιωτικού ελικοπτέρου δεν υπήρχαν ζώνες ασφαλείας στα καθίσματα, ενώ δεν υπήρχε και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την τοποθέτηση των αποσκευών με προστατευτικούς ιμάντες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.