Κοσμος

Είπαν τον Πούτιν «δολοφόνο» και διώκονται για φυλετικό μίσος

Το ζευγάρι από το Κιργιστάν κινδυνεύει με φυλάκιση δέκα ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντιμίρ Πούτιν
Βλαντιμίρ Πούτιν / © EPA/MAXIM SHEMETOV

Ένα ζευγάρι διώκεται στο Κιργιστάν για υποκίνηση φυλετικού μίσους, επειδή διαδήλωσαν κατά της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον δικηγόρο τους.

Ο Νουρλάν Καριμτσάκοφ και η Γκουλζάνα Ιμάγιεβα συνελήφθησαν την Τετάρτη ενώ διαδήλωναν μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, ανέφερε ο Ζαμίρ Τζούτσεφ. «Διώκονται για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών», διευκρίνισε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, το ζευγάρι κρατούσε πλακάτ που έγραφαν ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος» και «κατακτητής». Φώναζαν επίσης συνθήματα ζητώντας από τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από μια στρατιωτική βάση που έχουν στο Κιργιστάν.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι στα πλακάτ που κρατούσαν οι δύο συλληφθέντες αναγραφόταν ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος» και ότι από την έρευνα που διεξήχθη συμπεραίνεται ότι συνιστούσαν «ένα κάλεσμα για φυλετικό, θρησκευτικό ή εθνικιστικό μίσος». Στο σπίτι του ζεύγους βρέθηκαν ένα πιστόλι, πυρομαχικά, 17.600 δολάρια και διαβατήρια με βίζες για το Μεξικό.

Ο Πούτιν έφτασε σήμερα για επίσημη επίσκεψη στο Κιργιστάν, μια φτωχή χώρα της κεντρικής Ασίας που αναζητά επενδύσεις και είχε προσεγγίσει τη Μόσχα επί προεδρίας του Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ. Ο διάδοχός του, ο Σουρονμπάι Ζενμπέκοφ, που εξελέγη πρόεδρος τον Οκτώβριο του 2017, ακολουθεί την ίδια πολιτική γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παραταθεί η μίσθωση της ρωσικής στρατιωτικής βάσης και να αυξηθεί η ετήσια αποζημίωση για το Κιργιστάν στα 4,7 εκατομμύρια δολάρια.

Άλλος ένας Κιργίζιος δικάζεται αυτήν την περίοδο για υποκίνηση φυλετικού μίσους επειδή έκανε σχόλια κατά της Ρωσίας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ