Κοσμος

Διαβεβαίωση Πούτιν: Ενεργειακά αυτόνομη η Κριμαία

Πέντε χρόνια μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσική σημαία
Ρωσική σημαία/©EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, συμμετέχοντας σε τελετές αφιερωμένες στην πέμπτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, εγκαινίασε δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Χερσόνησο, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε αρχικά στην Σεβαστούπολη, όπου εγκαινίασε τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς Μπαλακλάφσκαγια και Ταβρίτσεσκαγια και εν συνεχεία αναχώρησε για τη Συμφερούπολη για να συμμετάσχει στους εορτασμούς που είναι αφιερωμένοι στην πέμπτη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής των εγκαινίων των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «σήμερα έγινε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χερσονήσου της Κριμαίας, αλλά και όλου του νότου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την ανάπτυξη της οικονομίας και των υποδομών της περιοχής».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι το 2014 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κριμαία έφθανε τα 160 μεγαβάτ. «Αυτή η ποσότητα δεν επαρκούσε, ακόμη και δεδομένου ότι η Ουκρανία προμήθευε την Κριμαία με ηλεκτρική ενέργεια και ήταν σαφές ότι δεν επαρκούσε ώστε να υπάρχει σταθερή ηλεκτροδότηση για τα σπίτια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και πολύ περισσότερο για να αναπτυχθεί η χερσόνησος της Κριμαίας, για να ενταχθούν στα δίκτυα ηλεκτροδότησης νέοι καταναλωτές, για να αναπτυχθούν η βιομηχανία, οι επιχειρήσεις , ο τουρισμός. Αυτές οι ποσότητες ήταν εντελώς ανεπαρκείς.

Η κατάσταση άλλαξε ριζικά», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών θα φθάσει τα 940 μεγαβάτ, που συνιστούν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Κριμαία, ενώ η συνολική ενεργειακή ισχύς της χερσονήσου , χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι ανεμογεννήτριες, οι σταθμοί ηλιακής ενέργειας και οι κινητοί σταθμοί τουρμπίνας φυσικού αερίου θα φθάνει τα 2070 μεγαβάτ, ποσότητα που είναι σε θέση όχι απλώς να καλύψει τις ανάγκες της Χερσονήσου σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και να καλύψει τις ανάγκες και άλλων περιοχών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η πλήρης λειτουργία των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών σηματοδοτεί την «πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της Κριμαίας, αλλά και την δυνατότητα μάλιστα να τροφοδοτεί με ενέργεια και την ηπειρωτική γη»(ηπειρωτική Ρωσία-σ.σ).

Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων των θερμοηλεκτρικών σταθμών παρευρίσκονταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Κόζακ, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ , ο πρόεδρος της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ και ο γενικός διευθυντής της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ.

Τα πρώτα τμήματα και των δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών, που εγκαινιάσθηκαν σήμερα είχαν τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ