Κοσμος

Brexit χωρίς συμφωνία - Νέα ήττα για την Μέι (video)

312 ψήφους έναντι 308 για την ήττα της κυβέρνησης στην νέα ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit: MPs debate whether to leave EU without a deal following May's defeat - watch live

Nέα ταπεινωτική, όπως αναφέρει ο Guardian, ήττα για την κυβέρνηση της Βρετανίας και την Τερέζα Μέι καθώς οι βουλευτές ψήφισαν να αποκλείσουν τελείως το «Brexit χωρίς συμφωνία», αποσύροντάς το μαλιστα από την ατζέντα.

Η Τερέζα Μέι νικήθηκε με 4 ψήφους, καθώς οι βουλευτές υποστήριξαν την τροπολογία Spelman που απέκλεισε το Brexit χωρίς καμιά συμφωνία με 312 ψήφους έναντι 308.

Τερέζα Μέι: «Η ψηφοφορία απόψε δεν αλλάζει το θεμελιώδες πρόβλημα.

Εάν οι βουλευτές δεν υποστηρίξουν την συμφωνία για Brexit σύντομα, θα πρέπει να επιδιώξουν μακρά τεχνική επέκταση του άρθρου 50 υποστήριξε η βρετανίδα πρωθυπουργός. 

Από το βήμα, τόνισε ακόμα ότι «η ψηφοφορία απόψε δεν αλλάζει το θεμελιώδες πρόβλημα. Εάν οι Βουλευτές θέλουν να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία, πρέπει να ψηφίσουν για κάποια συμφωνία». Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει υποσχεθεί ψηφοφορία για την επέκταση του άρθρου 50.

Αλλά αν οι Βουλευτές δεν ψηφίσουν για μια συμφωνία, και δεν θέλουν μια μη-συμφωνία Brexit, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη παράταση. Και αυτό θα καθιστούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την άλλη υποστήριξε ότι η Μέι πρέπει να συνεργαστεί με τους Βουλευτές για να βρει λύση στο Brexit.

Η αντίδραση της Ευρώπης

Δύο τρόποι υπάρχουν για την αποχώρηση από την Ευρώπη: Με ή χωρίς συμφωνία, επιμένει η Ευρώπη.

«Και η Ευρώπη είναι προετοιασμένη και για τους δύο. Βγάζοντας από την ατζέντα τη «μη συμφωνία» δεν αρκεί για να μην ψηφίσετε για συμφωνία. Πρέπει να αποφασίσετε για κάποια συμφωνία (από τις δύο) . Έχουμε συμφωνήσει με την πρωθυπουργό και η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπογράψει» είναι η πρώτη αντίδραση της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής.

Brexit συνέχεια...

Οι βουλευτές τώρα αναμένεται να ψηφίσουν γαι την συμβιβαστική λύση, σχέδιο Malthouse, το οποίο επανέρχεται ανανεωμένο (Malthouse compromise plan B) με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στίβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Τόρις, και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Μία δεύτερη τροπολογία - και αυτή σε επανάληψη - προέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Μετά την χθεσινή βαριά ήττα της κυβέρνησης για την ανανεωμένη πρόταση της Τερέζα Μέι, απόψε η Βουλή αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

Χθες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή ότι το Σώμα αν δεν ψηφιστεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης - αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο - και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι και το επόμενο 24ωρο οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, την χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς ένα ακόμη δημοψήφισμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.