- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπόθεση Κασόγκι: Ο πρίγκιπας θα χρησιμοποιούσε μια «σφαίρα» για να του κλείσει το στόμα
Οι New York Times σε ένα ακόμα αποκαλυπτικό άρθρο για τον διάδοχο του οίκου των Σαούντ
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε απειλήσει το 2017 πως θα έφθανε ως το να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του Τζαμάλ Κασόγκι εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το σουνιτικό βασίλειο, αποκάλυψε την Πέμπτη η εφημερίδα The New York Times.
Τη 2α Οκτωβρίου του 2018, ο Κασόγκι –δημοσιογράφος με πηγές στο παλάτι, άλλοτε σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας, που είχε μετατραπεί σε επικριτή αρκετών αποφάσεων του Ριάντ τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόταν κυρίως με την εφημερίδα The Washington Post και ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ– δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από σαουδάραβες πράκτορες που μετέβησαν στην Τουρκία για τον σκοπό αυτό.
Ο φόνος του βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε σοβαρή διπλωματική κρίση και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, που αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί χαρακτηρίζουν τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Το παλάτι, απεναντίας, επιρρίπτει την ευθύνη για τον φόνο του Κασόγκι σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών.
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούνται αξιωματούχους –νυν και πρώην– που κάνουν λόγο για εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τις οποίες ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εκστομίσει αυτή την απειλή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Τούρκι Αλ Νταχίλ.
Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, που περνούν από κόσκινο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα μηνύματα κειμένου που έκανε ή έστειλε ο πρίγκιπας τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Στη συγκεκριμένη συνδιάλεξη, ο πρίγκιπας είχε πει πως εάν ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν επέστρεφε στη Σαουδική Αραβία οικειοθελώς, τότε αυτό έπρεπε να γίνει διά της βίας, και ότι αν δεν έφερνε αποτέλεσμα τίποτε, ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υποχρεούται να ενημερώσει ως σήμερα το αργότερο το αμερικανικό Κογκρέσο για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον φόνο του Κασόγκι. Μια ομάδα αμερικανών γερουσιαστών, Ρεπουμπλικάνων και Γερουσιαστών, ενεργοποίησαν επί τούτου τις διατάξεις νόμου που υποχρεώνει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να ενημερώσει μέσα σε 120 ημέρες ποιους ξένους υπηκόους θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία.
Ερωτηθείς για αυτή την υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο απλά υπενθύμισε την Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον ήδη επέβαλε κυρώσεις από τα μέσα του Νοεμβρίου σε 17 Σαουδάραβες. «Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σήμερα», περιορίστηκε να πει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από αυτές έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο
Aπό τον Μοσαντέκ στον Αγιατολάχ
Εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο κοντά στον Λίβανο
Αβεβαιότητα για τις επόμενες ημέρες
Οι αντιδράσεις, οι απειλές και η συγγνώμη
Η συγκέντρωση της ιρανικής ηγεσίας έπεισε ΗΠΑ και Ισραήλ να προχωρήσουν σε άμεση στρατιωτική δράση
Ταξιδιωτική οδηγία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο - Απομακρύνει προσωπικό
Καταπλέουν γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι έτοιμο να συνοδεύσει πετρελαιοφόρα μέσω της κρίσιμης ναυτιλιακής οδού
Η αμφιλεγόμενη διαδοχή και οι πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής διέκοψαν ζωντανή μετάδοση του CNN στο Τελ Αβίβ
Τον πυροβόλησε 14 φορές
Διευρύνεται η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρουν ιρανικά μέσα
Η ανάρτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κατέρρευσε πεζογέφυρα στην παραλία El Bocal - Επτά έπεσαν στο νερό και τους βράχους
Το Ιράν απείλησε αυτή την εβδομάδα να επιτεθεί σε όσα σκάφη διέρχονται από την περιοχή
Ισχυρές εκρήξεις και πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αναστάτωση στην περιοχή του προξενείου
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει ρίξει πάνω από 4.000 βόμβες σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν
Το Arctic Metagaz καίγεται ανοικτά της Μάλτας - Σενάρια για ουκρανική επίθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.