Πώς είδε ο αυστριακός Τύπος το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία
Τα θέματα-αγκάθια και οι ανοικτές πληγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία συνεχίζει να απασχολεί μερίδα του αυστριακού Τύπου, με σημερινά δημοσιεύματα να δίνουν έμφαση στη -γεμάτη συμβολισμούς- παρουσία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
«Με την επίσκεψή του στην -εδώ και σχεδόν 50 χρόνια- κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που ήταν η κορύφωση της -δύσκολης για τον ίδιο- επίσκεψης στην Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τους ψηφοφόρους στην πατρίδα, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στη χριστιανική μειονότητα στην Τουρκία» σχολιάζει η Die Presse, σημειώνοντας πως η τουρκική κυβέρνηση συνδέει την επαναλειτουργία της Σχολής με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα τονίζει πως ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκφράζοντας την ελπίδα από τη Χάλκη πως «στην επόμενη επίσκεψή μου θα μπορέσω να ανοίξω τη Σχολή μαζί με τον Ερντογάν» και ότι οι μειονότητες στην Ελλάδα και την Τουρκία «δεν θα πρέπει να είναι αιτία για διενέξεις αλλά να δημιουργούν γέφυρες».
Η Die Presse παραθέτει δηλώσεις από τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Δημήτριο Τριανταφύλλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον «υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης, μίας επίσκεψης κυρίως για τους ανθρώπους στην Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως επίσης και προς την τουρκική πλευρά, λέγοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι μπορεί αυτήν τη φορά να μην υπήρχαν συμφωνίες προς υπογραφή, κάτι, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πιθανόν να υπάρξει την επόμενη φορά, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ακτοπλοϊκών και σιδηροδρομικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως επίσης η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης για τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο.
Αναφορές γίνονται, επίσης, στο προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο, όπως τονίζεται, παραμένουν οι αντιθέσεις, με τον κ. Ερντογάν να ασκεί εκ νέου κριτική στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντάλλαγμα των τουρκικών προσπαθειών για τη μείωση των προσφύγων που φτάνουν από την Ανατολία στην Ευρώπη.
Από τη μεριά της Ελλάδας εκφράζονται ανησυχίες για τον αυξημένο αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν από την Τουρκία, όχι πλέον μέσω της θαλάσσιας οδού αλλά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν 18.000 αιτούντες προστασία, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με το 2017, καταλήγει το δημοσίευμα της Die Presse.
Βαρύ κλίμα
Στις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επικεντρώνεται το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kleine Zeitung με τίτλο «Δύσκολη προσέγγιση στην Κωνσταντινούπολη».
Στο άρθρο αυτό υπάρχουν αναφορές στην ιστορία της Αγίας Σοφίας, του «σημαντικότερου ναού της Ορθοδοξίας έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ.Χ., όταν ο Μωάμεθ Β' ο πορθητής, τον μετέτρεψε σε τζαμί».
Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως από την ίδρυσή της το 1844 υπήρξε ο σημαντικότερος εκπαιδευτικός θεσμός για τους ορθόδοξους ιερείς, θεσμός που η Τουρκία έκλεισε το 1971 και όλες οι διεθνείς εκκλήσεις για την επαναλειτουργία της απέβησαν άκαρπες, ενώ τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος την εξαρτά από τις παραχωρήσεις της Αθήνας στη μουσουλμανική μειονότητα στη βόρεια Ελλάδα.
Η Kleine Zeitung κάνει λόγο για «βαρύ ύφος», με το οποίο εκτιμά ότι ο κ. Ερντογάν υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, που, όπως σημειώνει, εξέφρασε την ευχή «να σπάσει ο φαύλος κύκλος των κρίσεων».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο 2016, «δηλητηριάζει» τις σχέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για σύγκρουση», δήλωσε η πολιτική προστασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.