Κοσμος

Δεν αλλάζει εθνικό ύμνο η «Βόρεια Μακεδονία»

Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στην Συμφωνία των Πρεσπών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev
Ζόραν Ζάεφ/©INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στα παράδοξα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο εθνικός ύμνος της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος δεν προβλέπεται να αλλάξει.

Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat, ισχυρίστηκε ότι θα είναι επικεφαλής κυβέρνησης που θα ακούει εθνικό ύμνο για μια χώρα που δεν υπάρχει πια. 

Ο σχολιαστής Π. Ντιμίτροφσκι επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα έχει αριθμό διαβατηρίου 001 και, ίσως, θα είναι ο πρώτος στον κόσμο και για κάτι άλλο.

Ο εθνικός μας ύμνος, συνέχισε ο σχολιαστής, περιέχει τη λέξη Μακεδονία ως χώρα τέσσερις φορές: «Σήμερα στη Μακεδονία γεννιέται ένας νέος ήλιος ελευθερίας», αρχίζει ο ύμνος και τελειώνει με: «Μακεδονία ελεύθερη, ζει ελεύθερα».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, δεν προβλέπει την αλλαγή του «μακεδονικού» ύμνου. Οπουδήποτε αλλού βέβαια η λέξη «Μακεδονία» αντικαθίσταται με τις λέξεις «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως σημειώνει το echedoros-a.gr, σε κανένα σημείο από όλη τη διαδικασία της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος δεν αναφέρθηκε το κείμενο του εθνικού ύμνου, εκτός από τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Επιπλέον, δεν δόθηκε καμία εξήγηση ως προς τη συνταγματική ρήτρα «36».

Στο κείμενο του ύμνου, η «Μακεδονία» ως χώρα αναφέρεται τέσσερις φορές, αυτό σημαίνει βάσει της Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτόματα σε «Βόρεια Μακεδονία».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ