Φυλάκιση για τον ρατσιστή Τσέχο που εκτροχίασε τρένα για να κατηγορήσει μετανάστες (video)
Είχε κάνει δωρεές στο ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα της χώρας του, SPD
Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε τη Δευτέρα ένας 71χρονος ο οποίος προκάλεσε τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών στην Τσεχία και επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη στους μουσουλμάνους μετανάστες.
Το δικαστήριο της κεντρικής Βοημίας επέβαλε την ποινή αυτή στον Γιάρομιρ Μπάλτα και ταυτόχρονα διέταξε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και θεραπεία.
Το 2017 ο Μπάλντα έριξε κορμούς δέντρων πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στα βόρεια της Πράγας, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν δύο τρένα, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς. Σκόρπισε κατόπιν φυλλάδια στην περιοχή με τη φράση «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.
Σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης, ο κατηγορούμενος είπε ότι ήθελε να ενισχύσει την αντίσταση του λαού για να μην γίνουν δεκτοί μετανάστες στη χώρα. Ο 71χρονος είναι ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάζεται στην Τσεχία με βάση τον νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Παρά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 στην Ευρώπη, στην Τσεχία δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για παροχή ασύλου. Η Πράγα έχει πάντως απορρίψει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να πιέσουν τις χώρες-μέλη της ΕΕ να δεχτούν το σύστημα των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.
Ο δικαστής Γίρι Βάζικ είπε ότι ο Μπάλντα χειραγωγήθηκε από δημόσια πρόσωπα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την ευπιστία και τους φόβους των ανθρώπων. «Ο κατηγορούμενος είναι κατά κάποιον τρόπο θύμα αυτής της χειραγώγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις του. Ίσως θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι το μίσος γεννά περισσότερο μίσος» τόνισε.
Ο Μπάλντα είχε κάνει δωρεές στο ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα SPD, το οποίο στον ιστότοπό του καταδίκασε τις πράξεις του κατηγορουμένου. Βέβαια, ο ίδιος το υποστηρίζει ανοικτά, τόσο που στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, η φωτογραφία προφίλ του είναι το λογότυπο του κόμματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Επιτροπή έχει διευκρινίσει πως το βραβείο δεν είναι μεταβιβάσιμο.
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας
H ακτογραμμή έχει υποχωρήσει δραματικά
Όλοι τους φέρεται να παραδέχτηκαν, χωρίς αντιρρήσεις, όσα τους καταλογίζονται
«'Ολες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι της αμερικανικής πλευράς
Ο 24χρονος είχε αποφύγει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για περίπου έναν χρόνο
Μέσω διπλωματίας επιχειρούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών
Αντιμέτωπος με 20ετή φυλάκιση για επίθεση στην κόρη του προπονητή του
Κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όλα ξεκίνησαν όταν πρόφερε λανθασμένα το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η Διεθνής Ομοσπονδία εκφράζει θλίψη και ζητά προστασία των εθελοντών εν μέσω γενικευμένων ταραχών
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την εμφάνιση του ματιού του, χαρακτηρίζοντάς το ως ακίνδυνο
Πρόκειται για το έκτο πλοίο που μπαίνει στο στόχαστρο του Τραμπ
O πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά των ελβετικών αρχών για την φονική φωτιά
Φόβοι για διατάραξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ομάν
Ένα αρκτικό έδαφος με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.