Κοσμος

Τεκμηριώθηκε επιστημονικά το «κελί του Ιησού»; Τι απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Τι ισχύει και ποια ερωτήματα προκύπτουν

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18122016.jpg

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, που αναδημοσιεύτηκε από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι «Βρέθηκε το κελί του Ιησού – Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται ποιος ήταν ο τόπος κράτησης του θεανθρώπου πριν από την σταύρωση», που διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα του αρχιτέκτονα και διευθυντή του Τεχνικού Γραφείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύµων, Θεοδόσιου ΜητρόπουλουΤι ισχύει στ’ αλήθεια;

-lipsis-4-e1545852098852.jpg

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ.

Τι ισχύει;

Στα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης, υπάρχει εκτενής αφήγηση της σύλληψης, της δίκης, της σταύρωσης, της ταφής και της ανάστασης του Ιησού. Ο Ιησούς συνελήφθη στον κήπο της Γεθσημανής, λίγο μετά το Μυστικό Δείπνο και αμέσως μετά το φιλί του Ιούδα, που είχε προσυμφωνήσει να παραδώσει τον Ιησού έναντι 30 αργυρίων. Το γεγονός αυτό, θα φέρει τον Ιησού ενώπιον του μέγα αρχιερέα και επικεφαλής του Ιερατείου, Καϊάφα, και τον πρώην αρχιερέα Άννα, όπου θα καταδικαστεί και θα οδηγηθεί στον Ρωμαίο ύπαρχο της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος διέταξε την σταύρωσή του, κατ’ απαίτηση του συγκεντρωμένου όχλου.

To ερώτημα πλέον είναι σε πιο σημείο κρατήθηκε ο Ιησούς από τη στιγμή που παρουσιάστηκε στον Καΐάφα και καταδικάστηκε, έως τη στιγμή που ξεκίνησε για τον Γολγοθά. Ωστόσο, από τον Μεσαίωνα έως σήμερα, διάφορες τοποθεσίες έχουν αναγνωριστεί ως φυλακές ή κελιά στα οποία ο Ιησούς κρατήθηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων που είναι γνωστά ως τα Πάθη του Ιησού.

Οι Αρμένιοι τιμούν ένα «κελί» στην Παλιά Πόλη. Οι Φραγκισκανοί λατρεύουν μια «φυλακή» στο βορειοανατολικό μέρος του συμπλέγματος του Ναού της Αναστάσεως, που κατασκευάστηκε από την Αγία Ελένη, την μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ στα μέσα περίπου του 4ου αιώνα. Οι Καθολικοί ταυτίζουν τη «φυλακή» του Ιησού με την σημερινή εκκλησία του Αγίου Πέτρου, έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι, πιστεύουν πως η «φυλακή» βρίσκεται στο Πραιτώριο που με τη σειρά του τοποθετείται στην αρχή της Οδού των Παθών. Από το Πραιτώριο ξεκίνησε ο Ιησούς την πορεία προς το Γολγοθά και τη Σταύρωση.

41.jpg

12-1.jpg

Η «φυλακή» και το «κελί»

Με βάση τους ισχυρισμούς του διευθυντή του Τεχνικού Γραφείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Θεοδόσιου Μητρόπουλου, τεκμηριώθηκε επιστημονικά ότι ο Ιησούς κρατήθηκε στο παρεκκλήσι των Κλαπών και στη «Φυλακή του Χριστού» στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Ο χώρος ταυτίζεται με το Παρεκκλήσι των Κλαπών το οποίο ανήκει στους Ορθόδοξους και συνδέεται με την προσωρινή φυλακή (κελί) του Χριστού.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Τα ελληνικά δημοσιεύματα με πρώτο αυτό του Έθνους, αναπαρήγαγαν του ισχυρισμούς του κ. Μητρόπουλου, δίχως να παραθέσουν τα αντίστοιχα στοιχεία.

  • Ποια είναι η έρευνα του κ. Μητρόπουλου και πού δημοσιεύτηκε;
  • Πέρασε από peer review και δημοσιεύτηκε σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό journal για να εξακριβωθεί η αξία της;
  • Τι μεθόδους χρονολόγησης χρησιμοποίησε;
  • Πώς τεκμηρίωσε ότι βρήκε τον «τόπο κράτησης του θεανθρώπου πριν από την σταύρωση»;
  • Για ποιο λόγο η «ανακάλυψη» αυτή δεν αναφέρεται (ούτε ως υποσημείωση) σε οποιοδήποτε δημοσίευμα του εξωτερικού;

Η απάντηση είναι πως τίποτα από τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνεται στα ελληνικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου, για τον απλούστατο λόγο πως δεν έχει παρουσιαστεί καμία επίσημη έρευνα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως πριν ένα χρόνο, το National Geographic, σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα των ερευνών φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο τωρινός Ναός της Αναστάσεως έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του αρχικού Ναού, που είχε κτιστεί κατά τον 4ο αιώνα από την μητέρα του Κωνσταντίνου Α’. Αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκε οποιοδήποτε στοιχείο στον Ναό της Αναστάσεως, που να είναι παλαιότερο από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Δείτε αναλυτικό μας άρθρο εδώ. Γι’ αυτό το λόγο, εάν η «έρευνα» του κ. Μητρόπουλου ήταν έγκυρη, θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο τύπο τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes

ΠΡΟΣΦΑΤΑ