Κοσμος

Πατείς με, πατώ σε: Χαμός στη λιτανεία του «Μαύρου Χριστού» (εικόνες, video)

Λαοθάλασσα στις Φιλιππίνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Philippines: Hundreds injured in Manila’s Black Nazarene procession

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, επικρατεί το αδιαχώρητο στη λιτανεία ενός μαύρου αγάλματος του Ιησού στις Φιλιππίνες.

Με τον υδράργυρο στους 30 βαθμούς Κελσίου, πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά να περάσει από μπροστά του το άγαλμα, το οποίο βρίσκεται πάνω σε άρμα. Η λιτανεία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Εκατοντάδες άνθρωποι λιποθύμησαν, με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 600 πιστούς.

Οι αρχές της ασιατικής χώρας εκτιμούν ότι περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι θα περάσει μπροστά από τον «Μαύρο Ναζωραίο» στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μανίλα.

Η λιτανεία του Μαύρου Ναζωραίου στη Μανίλα
Η λιτανεία του Μαύρου Ναζωραίου στη Μανίλα/©EPA/FRANCIS R. MALASIG

Η λιτανεία του Μαύρου Ναζωραίου στη Μανίλα
Η λιτανεία του Μαύρου Ναζωραίου στη Μανίλα/©EPA/FRANCIS R. MALASIG

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός για τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Σε ισχύ η απαγόρευση οπλοφορίας και η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται ειδικές συσκευές που μπλοκάρουν το σήμα των κινητών σε δρόμους που διέρχεται η πομπή. Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας απαγορεύτηκαν οι υπερπτήσεις αεροπλάνων καθώς και η παρουσία σκαφών στον κόλπο της Μανίλας.

Εκτιμάται ότι το άγαλμα -σε φυσικό μέγεθος- του Χριστού μεταφέρθηκε στην ασιατική χώρα από Ισπανούς Ιεραπόστολους με μια γαλέρα το 1606. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το Μεξικό και κατά τη διάρκεια του υπερπόντιου ταξιδιού τυλίχτηκε στις φλόγες, ωστόσο το άγαλμα δεν καταστράφηκε. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμη και σήμερα, πολλοί πιστοί θεωρούν ότι η «αντοχή» του αποδεικνύει τις θαυματουργικές του ιδιότητες.

Η λιτανεία του Μαύρου Ναζωραίου στη Μανίλα
Η λιτανεία του Μαύρου Ναζωραίου στη Μανίλα/©EPA/FRANCIS R. MALASIG

Η λιτανεία του «Μαύρου Ναζωραίου» στη Μανίλα
Η λιτανεία του «Μαύρου Ναζωραίου» στη Μανίλα/©EPA/EUGENIO LORETO

Πολλοί πιστοί πολιόρκησαν το άγαλμα, ελπίζοντας να το ασπαστούν ή να το αγγίξουν. Όσοι δεν τα κατάφεραν, πέταξαν πετσέτες στους εθελοντές πάνω στο άρμα, για να τις τρίψουν πάνω στο άγαλμα, πιστεύοντας ότι θεραπεύει διάφορες ασθένειες και φέρνει ευλογία και καλή τύχη.

Thousands of devotees join massive Black Nazarene procession in the Philippines

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ