Ζάεφ: Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και για άλλες χώρες χαρακτήρισε τις Πρέσπες
«Ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος και την υπευθυνότητα να επικυρώσουν τη Συμφωνία»
Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και για άλλες χώρες χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και το tvxs.gr ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Εξέφρασε την ελπίδα τόσο το κοινοβούλιο των Σκοπίων όσο και το ελληνικό να βρουν το θάρρος να την υπερψηφίσουν.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το κοινοβούλιό μας εδώ στα Σκόπια αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό γιατί το πιστεύω. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος. Όχι μόνο θάρρος αλλά και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα. Κι αν επικυρώσουν τα δύο κοινοβούλια θα είναι τεράστιο βήμα στ’ αλήθεια. Δεν είναι ένα θέμα μεταξύ του Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ ή του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζάεφ. Θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας. Το υπόσχομαι ότι θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα».
Σχετικά με την επίσημη πρόταση της νομπελίστριας κας Μπουσαναουϊ να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον ίδιο και τον Αλ. Τσίπρα είπε: «Αισθάνομαι έκπληκτος! Είναι μεγάλη τιμή για μένα, μεγάλη τιμή για τη χώρα μου. Τιμή για τους φίλους μου τους Έλληνες, τη χώρα σας, τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον Νίκο Κοτζιά που δεν είναι πια υπουργός. Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα το εκτιμήσει γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο. Πως να χτίζεις μια φιλία. Πως να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες για τη νέα γενιά, για το πως ενεργούν υπεύθυνοι πολιτικοί».
«Πιστεύω ότι οι δύο χώρες θα αφήσουμε μια κληρονομιά στις νέες γενιές αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πλεονεκτήματα θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα. Μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει επικυρωθεί η συμφωνία στα δύο κοινοβούλια. Μέχρι τώρα αυτή η συμφωνία έχει φέρει 18,7% αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες. Κάθε χρόνο έχουμε 1.7 εκατ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σταθερά 1.5 εκατομμύριο πολίτες την επισκέπτονται . Αυτό δείχνει μια αληθινή φιλία, που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό , την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την οικονομία. Πολλά πλεονεκτήματα έχουμε μπροστά μας και ευκαιρίες και θα το νιώσουν και οι πολίτες μας πολύ σύντομα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.