- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέες απειλές Ερντογάν: Θα ξεφορτωθούμε το YPG
«Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν από ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν φύγουν, θα τους ξεφορτωθουμε εμείς»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να «ξεφορτωθεί» την κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία αν ο αμερικανός ανάδοχός της δεν την αναγκάσει να αποσυρθεί.
Η νέα απειλή του Ερντογάν διατυπώνεται τρεις ημέρες μετά μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν με «πιο αποτελεσματικό» τρόπο στη βόρεια Συρία.
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έγινε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από τον Ερντογάν ότι «τις ερχόμενες ημέρες» θα εξαπολύσει νέα επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία και ότι θα θέσει στο στόχαστρο τις θέσεις τους που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις YPG απέναντι στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (IK), όμως η Άγκυρα θεωρεί πως η πολιτοφυλακή αυτή είναι «τρομοκρατική» και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.
Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την απειλή παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.
«Μίλησα στον Τραμπ. Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν από ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν φύγουν, θα τους ξεφορτωθουμε εμείς», είπε στη διάρκεια μιας ομιλίας στην κεντρική πόλη Κόνια (Ικόνιο).
Οι YPG «είναι μια πηγή ανησυχίας για εμάς με τον τρομοκρατικό διάδρομό τους», πρόσθεσε.
Φάνηκε ωστόσο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
«Δεδομένου ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», είπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η τουρκική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει «οποιαδήποτε στιγμή».
Η Τουρκία έχει εξαπολύσει από το 2016 δύο επιθέσεις στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG κα των τζιχαντιστών του ΙΚ.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μετά την εγκατάσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρητηρίων στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις κουρδικές δυνάμεις. Το μέτρο προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί πως είναι μια αμερικανική προσπάθεια να προστατεύσει τις YPG.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να επικεντρωθεί στις αναδυόμενες νέες αγορές
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει ασφάλεια στα στενά του Χορμούζ και τη διαδοχή Χαμενεΐ
Είχε προηγηθεί η απειλή Τραμπ για διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Μαδρίτη
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται η επίθεση
Διάγγελμα για την κρίση στην περιοχή, με μέτρα ασφάλειας, σύστημα τηλεειδοποίησης και επαφές με ΕΕ
Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για κακοποίηση τη δεκαετία του ’90
Ολική διακοπή ρεύματος σε όλες τις επαρχίες του Ιράκ - Έρευνα για τα αίτια
Η υπόθεση αφορά τη φωτογραφία του 1972, με τίτλο «The Terror of War»
Ίσραελ Κατς: «Λόγω των εξελίξεων έπρεπε να τα επισπεύσουμε όλα για τον Φεβρουάριο»
Ιστορική αναχαίτιση ανακοίνωσε το Ισραήλ, με την πρώτη κατάρριψη επανδρωμένου αεροσκάφους από F-35
«Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν αμυντικό χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο
Προτεραιότητα για το Βερολίνο αποτελούν οι πολίτες και οι στρατιώτες στην περιοχή
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.