- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καναδάς: Ελεύθερη υπό όρους η οικονομική διευθύντρια της Huawei
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως «παρέμβει»
Η Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας Huawei, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί υπό όρους και μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης από καναδικό δικαστήριο την Τρίτη, 10 ημέρες μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ, εξέλιξη που προκάλεσε διπλωματική διένεξη ανάμεσα στο Πεκίνο, την Οτάβα και την Ουάσινγκτον.
Τη Μενγκ, η οποία είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Χουάγουεϊ, βαρύνουν κατηγορίες ότι παραπλάνησε πολλές πολυεθνικές τράπεζες όσον αφορά συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν και εξέθεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά στον κίνδυνο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στην ακροαματική διαδικασία στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας ο δικαστής ανέφερε ότι η Μενγκ μπορεί να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ), απόφαση την οποία υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές πολλοί στο ακροατήριο. Η Μενγκ, που παρέμενε υπό κράτηση από την 1η Δεκεμβρίου, δάκρυσε και αγκάλιασε τους συνηγόρους της.
Η 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών θα πρέπει να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο και να παραμένει στο σπίτι τις καθημερινά από τις 23:00 ως τις 06:00. Πέντε φίλοι της συμφώνησαν να προσημειωθούν τα σπίτια τους και να καταβάλουν χρηματικά ποσά ως εγγύηση ότι δεν θα αποπειραθεί να διαφύγει.
Εάν η δικαιοσύνη του Καναδά αποφανθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της, το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα κληθεί ακολούθως να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ. Αν αυτό συμβεί, η Μενγκ ίσως προσαχθεί σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό τη δόλια απόσπαση χρημάτων από χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών ανά κατηγορία.
Η σύλληψη της Μενγκ αναζωπύρωσε την ένταση στη σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και των αμερικανικών καταγγελιών περί κινεζικής κατασκοπείας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ενδέχεται να παρέμβει στην υπόθεση της Μενγκ, εάν κρίνει πως αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ως προς την εθνική τους ασφάλεια ή εάν συμβάλει να κλειστεί μια συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο.
Το Πεκίνο είχε απειλήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν ο Καναδάς δεν αποφυλάκιζε τη Μενγκ αμέσως.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς για την Κίνα εξαιτίας της υπόθεσης, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση. Η καναδική διπλωματία μελετά την πιθανότητα να εκδώσει μια παρόμοια προειδοποίηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV. Νωρίτερα την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας καναδός πολίτης στην Κίνα, που κατά συγκλίνουσες πηγές είναι πρώην διπλωμάτης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε προηγηθεί η απειλή Τραμπ για διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Μαδρίτη
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται η επίθεση
Διάγγελμα για την κρίση στην περιοχή, με μέτρα ασφάλειας, σύστημα τηλεειδοποίησης και επαφές με ΕΕ
Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για κακοποίηση τη δεκαετία του ’90
Ολική διακοπή ρεύματος σε όλες τις επαρχίες του Ιράκ - Έρευνα για τα αίτια
Η υπόθεση αφορά τη φωτογραφία του 1972, με τίτλο «The Terror of War»
Ίσραελ Κατς: «Λόγω των εξελίξεων έπρεπε να τα επισπεύσουμε όλα για τον Φεβρουάριο»
Ιστορική αναχαίτιση ανακοίνωσε το Ισραήλ, με την πρώτη κατάρριψη επανδρωμένου αεροσκάφους από F-35
«Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν αμυντικό χαρακτήρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Μοντενέγκρο
Προτεραιότητα για το Βερολίνο αποτελούν οι πολίτες και οι στρατιώτες στην περιοχή
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Τι ζητεί η πλειοψηφία των Ιρανών, ο ρόλος της σιιτικής ούμμα και της Ρωσίας, και ποια είναι τα ενδεχόμενα
Βίντεο στα social media δείχνει drone να πλήττεται στον αέρα και να πέφτει φλεγόμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.