Κοσμος

Guardian: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή

«Οι ιδέες σας δεν έχουν καμία θέση εδώ» λένε καθηγητές και ακτιβιστές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
xa.jpg
©EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εκτενές ρεπορτάζ στους εκπαιδευτικούς και τους ακτιβιστές του Ηρακλείου της Κρήτης, που κατάφεραν να διώξουν με τις ενέργειές τους τη Χρυσή Αυγή από το νησί, κάνει ο Guardian.

«Οι ιδέες τους δεν έχουν θέση εδώ: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της Τζέσικα Μπέιτμαν, όπου η εκπαιδευτικός Μαρία Οικονομάκη αλλά και άλλοι φορείς εκπαίδευσης και ακτιβιστικών οργανώσεων περιγράφουν πώς η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να επηρεάσει ανήλικους μαθητές.

«Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα. Η Χρυσή Αυγή τους προσέγγισε σε καφετέριες και το γυμναστήριο. Εμφανίστηκαν ως προστάτες. Τους κέρασαν καφέ και τους έκαναν μαθήματα πάνω στην ελληνική ιστορία. Μετά ήρθε η βία και το μαχαίρωμα δύο Πακιστανών εργατών. Τότε σκέφτηκαν: “Θεέ μου, τι συμβαίνει σ’ αυτή τη γειτονιά;».

«Παρά τις επιθέσεις, η ΧΑ θα μπορούσε να έχει διατηρήσει την επιρροή της στο Ηράκλειο, ή ακόμα και να την εμβαθύνει, αν δεν είχαν αποφασίσει οι πολίτες να αντιδράσουν», τονίζει ο Guardian.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην ιστορική διαδρομή της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της το 1980 ως την επάνοδό της τα χρόνια της κρίσης και ως το 2009 οπότε και η ρητορική της βρήκε απήχηση στον λαό. Αποτέλεσμα ήταν η παρουσία της μέχρι και σήμερα στην ελληνική Βουλή.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Reading, Δάφνη Χαλικιοπούλου εξηγεί σχετικά «Επειδή είναι ένα κίνημα βάσης, η τοπική υποστήριξη είναι θεμελιώδης για την επιτυχία της. Στόχευε περιοχές, όπου γνώριζε ότι θα μπορούσε να οικοδομήσει μια καλή παρουσία και επέκτεινε σημαντικά την οργάνωσή της».

Στο Ηράκλειο η ΧΑ επέλεξε την εργατική γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού με πολλούς ανέργους και μακρά ιστορία μεταναστών από τη Μικρά Ασία και την ανατολική Ευρώπη, όπου άνοιξε γραφεία το 2011, με το αντιφασιστικό κίνημα της μεγαλονήσου να προσπαθεί στην αρχή να αντιδράσει κινητοποιώντας τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά ανεπιτυχώς.

guardian.jpg

Όλα όμως άλλαξαν το Σεπτέμβριο του 2012 με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που πυροδότησε διαδηλώσεις και προκάλεσε τη σύλληψη του αρχηγού της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου και 18 βουλευτών, η δίκη των οποίων συνεχίζεται.

«Πριν συμβεί αυτό, πολλοί είχαν τη γνώμη “δεν φοβόμαστε τη Χρυσή Αυγή, απλώς πρέπει να τους μορφώσουμε”», αναφέρει ο 27χρονος ακτιβιστής Χάρης Ζαφειρόπουλος του Νέου Αριστερού Ρεύματος στον Guardian.

Η στρατηγική έπρεπε να αλλάξει. Όπερ και εγένετο. Οι ακτιβιστές αποφάσισαν να αντιδράσουν αλλιώς. Βγήκαν στους δρόμους και μιλούσαν δημοσίως για τον φασισμό και γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε στη γειτονιά και μιλούσαμε στους ανθρώπους», είπε. «Η Κρήτη υπέφερε πολλά από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάηκαν ολόκληρα χωριά. Προσπαθήσαμε να θυμίσουμε στον κόσμο τι είχε συμβεί παλαιότερα και τι συμβαίνει τώρα».

Την  ίδια ώρα σε ολόκληρη την Κρήτη οι εκπαιδευτικοί κινητοποιήθηκαν για το πρόβλημα της ριζοσπαστικοποίησης στα σχολεία. «Οι φασίστες κινούνταν έξυπνα και ύπουλα μέσα στη μαθητική κοινότητα, που δεν καταλάβαμε τι συνέβαινε στην αρχή. Ήταν εύκολο να χειραγωγηθούν νέοι μαθητές, που ένιωθαν απογοητευμένοι» ανέφερε ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής του Κρητικού Συνδέσμου Αντιφασιστών Δασκάλων. Οι δάσκαλοι συνεργάστηκαν για να προετοιμάσουν μαθήματα ιστορίας χωρίς εθνικιστική χροιά και την επόμενη άνοιξη 56 σχολεία μετείχαν σε αντιφασιστικό φεστιβάλ.

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε τη ΧΑ να καταλάβει ότι οι ιδέες της δεν είχαν πέρασε στην περιοχή μας. Κι έτσι νικήσαμε», είπε.

Παράλληλα, «μια ομάδα μαχητικών ακτιβιστών πήρε την αμφιλεγόμενη απόφαση να αντιμετωπίσει με τη βία τη Χρυσή Αυγή». Τον περασμένο Απρίλιο μια ομάδα 70 αντιφασιστών έκανε νυχτερινή έφοδο στα γραφεία της στο Ηράκλειο και κατέστρεψαν τα πάντα. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Χρυσή Αυγή τα μάζεψε και έφυγε.

«Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η ακροδεξιά δείχνει να παίρνει τα πάνω της και πάλι. Η διαμάχη της χώρας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό έχει προκαλέσει μία άνοδο του εθνικισμού με βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς και αιτούντες άσυλο», αναφέρει ο Guardian. Η κ. Χαλικιοπούλου θεωρεί ότι ο αντιφασιστικός ακτιβισμός, όπως αυτός που έδρασε στην Κρήτη, μπορεί να έχει αποτελέσματα «σε τοπικό επίπεδο.

Αλλά η αντίσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί στην αντιφασιστική Αριστερά. Χρειαζόμαστε κάτι σε πιο οργανωμένο επίπεδο, σε επίπεδο κυρίαρχου ρεύματος» είπε.

Για την κ. Οικονομάκη η μάχη δεν έχει τελειώσει όμως ακόμα. «Μπορούμε εύκολα να επικοινωνήσουμε ποια ήταν η Χρυσή Αυγή και γιατί είναι κακή. Αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει και οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να επιρρίψουν ευθύνες σε κάποιον. Ο κρυφός φασισμός είναι πιο επικίνδυνος» καταλήγει το άρθρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ