- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Guardian: Η εξάπλωση του λαϊκισμού - Η περίπτωση της Ελλάδας
«Κόμματα όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζουν τον λαϊκισμό με μια ριζοσπαστική βασική ιδεολογία»
Ο λαϊκισμός εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη αλλά τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian.
Η έρευνα μάλιστα για την άνοδο του λαϊκισμού, που βασίζεται στις εκλογικές επιδόσεις των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 31 κράτη, δείχνει ότι ένας στους 4 Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικό κόμμα.
«Στην νότια Ευρώπη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά» αναφέρει ο Guardian. « Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ο λαϊκισμός δεν είναι αποκλειστικά ένα ριζοσπαστικό φαινόμενο της δεξιάς.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε αυτές τις χώρες πιο πολύ από ότι οι άλλοι λαοί. Κατά συνέπεια, αποτελούν την τέλεια ρύθμιση για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα.
Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό με μια ριζοσπαστική βασική ιδεολογία.
Στην Ιταλία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνδυάζει τον λαϊκισμό με μια ποικιλία από ιδεολογικές θέσεις» αναφέρει ο Guardian.
Σε άλλο σημείο της έρευνας μιλώντας αποκλειστικά για τις χώρες του Νότου, ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι «Το 2008 ήρθε η οικονομική κρίση και η ύφεση. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, είδαν να συρρικνώνεται το βιοτικό τους επίπεδο και τα κεντρικά κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι τότε και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών με την «σημαία» της λιτότητας έγιναν προφανής στόχος.
Οι Έλληνες έδωσαν το 27% των ψήφων τους στους ριζοσπαστικούς αριστερούς λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, εκλέγοντάς τους στην κυβέρνηση τρία χρόνια αργότερα, με το ποσοστό τους περίπου 10 μονάδες πιο ψηλά.
Στην Ισπανία, πάλι, η αντι-λιτότητα των Pοdemos έλαβε το 21% το 2015 μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση του κόμματος.
Στην Ιταλία, οι δεκαετίες διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 οδήγησαν στην άνοδο των 5 Αστέρων στην εξουσία πέρυσι σε έναν απίθανο συνασπισμό με την άκρα δεξιά, αντιμεταναστευτική Λέγκα.
Παρά όλες αυτές τις γεωγραφικές διαφορές, σε όλη την Ευρώπη, το έδαφος για την αναπαραγωγή του λαϊκισμού είναι ολοένα και πιο εύφορο. Και τα λαϊκίστικα κόμματα είναι όλο και πιο ικανά να αποκομίσουν τα οφέλη» καταλήγει το κείμενο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.