- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανικά ΜΜΕ: Υπαίθρια φυλακή η Μόρια - Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής
Η προειδοποίηση της Human Rights Watch - Κίνδυνοι ενόψει του χειμώνα - Πολλοί δεν έχουν καν στρώμα για να κοιμηθούν
Στις δραματικές και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος.
Αφορμή για τη νέα σχετική ανταπόκριση που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Rundschau είναι νέα έκθεση της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία «προειδοποιεί για τις απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα προσφύγων. Ενόψει του χειμώνα οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που αναζητούν άσυλο θα πρέπει να βελτιωθούν», γράφει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης επικαλούμενη τις εκκλήσεις της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Για «απειλή ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια» κάνει λόγο ο γερμανός ανταποκριτής βασιζόμενος στις διαπιστώσεις της HRW, η οποία επισκέφθηκε το κέντρο στη Μόρια και συνομίλησε με πρόσφυγες. Η FR γράφει ότι «στην τελευταία της έκθεση η HRW προειδοποιεί για 'εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή' εφόσον το κέντρο στη Μόρια δεν καταστεί τάχιστα ανθεκτικό απέναντι στον χειμώνα. Εκεί ζουν σήμερα πάνω από 6800 άνθρωποι, αν και ο καταυλισμός έχει σχεδιαστεί για 3100 άτομα. 'Χιλιάδες άτομα που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη στερούνται των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων τους για ανθρώπινη αντιμετώπιση' αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από την HRW».
Ο ίδιος τονίζει ότι «η στηριζόμενη από την ΕΕ πολιτική, βάσει της οποίας αιτούντες άσυλο κρατούνται στα ελληνικά νησιά, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε 'υπαίθρια φυλακή'. Η HRW μίλησε με 26 αιτούντες άσυλο στο νησί. Αυτοί είδαν στη Μόρια σπασμένους σωλήνες αποχέτευσης και ανεξέλεγκτες ροές από ακαθαρσίες που μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες. Σε κάποια κοντέινερ στεγάζονται 15 άνθρωποι –ένας ανά τετραγωνικό μέτρο. Πολλοί δεν έχουν καν στρώμα για να κοιμηθούν».
Το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η HRW κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει εγκαίρως ενόψει του χειμώνα τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και να τους διασφαλίσει ανθρώπινα καταλύματα, καθαρό νερό και προστασία από επιθέσεις. Η HRW θέτει προ των ευθυνών της και την ΕΕ: 'Οι άθλιες συνθήκες στα νησιά αποτελούν συλλογική ντροπή για την Ευρώπη'», τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα εκδικηθούμε» την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία του Ριάντ λέει ο Τραμπ
Η επίθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν ανοίγει την «πύλη προς την ειρήνη», υποστήριξε
Πρόκειται για την πιο σαφή και σκληρή διατύπωση μέχρι στιγμής
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δοκιμάσει μια οικονομία που οικοδομήθηκε μεθοδικά επί δεκαετίες
Η ανάλυση βασίστηκε σε ψηφιακά ίχνη χρήσης ιστοσελίδων και εφαρμογών
Έρχεται κλιμάκωση σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ με το φόβο γενικευμένης σύγκρουσης
Δεν εμφανίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας - Αντιμέτωπος με ποινή έως 20 ετών
Η επιχείρηση κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή
Σε περίπτωση που αυτό είναι ασφαλές πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράν τώρα μέσω ξηράς
Ο Μάικλ Φίλιπς δηλώνει ότι πάσχει από μικροφαλλία και μιλά ανοιχτά κατά του body shaming
Μετά το περιστατικό παρήγγειλε χάπι αντισύλληψης
Το σχέδιο αφορά κυρίως εποχικούς εργαζομένους
Στρατηγικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους βαθιά στο εσωτερικό του Ιράν, αναφέρει η CENTCOM
Πώς θα επιλεγεί ο νέος ανώτατος ηγέτης
Οι δηλώσεις των ηγετών - Από την ανοιχτή καταδίκη του Σάντσεθ έως τις ελπίδες για «νέα εποχή» στην Τεχεράνη
«Η Τουρκία θα εντείνει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα για άμεση κατάπαυση πυρός» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.