Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να κάνει μια επίσκεψη στο Αφγανιστάν, που θα είναι η πρώτη που θα κάνει αφότου ανέλαβε το αξίωμα για να δει στρατιώτες των ΗΠΑ ανεπτυγμένους σε εμπόλεμη ζώνη.
Κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με διοικητές των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, επ' ευκαιρία της γιορτής των ευχαριστιών, απευθυνόμενος σε έναν πτέραρχο, ο Τραμπ είπε ότι θα τον δει ξανά στις ΗΠΑ, πριν προσθέσει «ή θα σε δω εκεί».
Αργότερα ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν έχει κάποια αίσθηση του πότε θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο Αφγανιστάν ή σε κάποια άλλη εμπόλεμη ζώνη.
«Έχω, αλλά δεν μπορώ να σου πω», απάντησε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Είσαστε οι τελευταίοι άνθρωποι στους οποίους μπορώ να το πω», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Στο Αφγανιστάν — όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στον πιο μακρόχρονο πόλεμο της ιστορίας τους από το 2001 — βρίσκονται ανεπτυγμένοι περίπου 14.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, που εκπαιδεύουν τα στελέχη των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων και διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.
Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ερωτηθείς σχετικά στο Πεντάγωνο, είπε πως «ο πρόεδρος είναι ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων και αυτός αποφασίσει πού πρέπει να πάει».
Αλλά «υπάρχουν φορές που δεν θέλω να πάει σε κάποιες τοποθεσίες, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, για τη δική του ασφάλεια και για την ασφάλεια των στρατιωτών μας».
Ο Τραμπ αναφέρθηκε εξάλλου σε «πάρα πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις» για το μέλλον του Αφγανιστάν, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη «το τρέχον διάστημα».
«Μιλάμε για την ειρήνη» και «αν καταλήξουμε σε κάτι, αυτό θα είναι πολύ καλό. Θα είμαι αληθινά ευτυχής», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος.
Απέφυγε πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν γίνονται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις άμεσα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους Ταλιμπάν. Το αφγανικό ισλαμιστικό κίνημα έχει αναφερθεί τους τελευταίους μήνες σε τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους στο Κατάρ, αλλά η αμερικανική διπλωματία έχει αποφύγει να επιβεβαιώσει ότι έγιναν πράγματι άμεσες επαφές.
Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στην περιοχή «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πιθανότητα να συναφθεί μια συμφωνία ειρήνης, ακόμα και πριν να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 20ής Απριλίου 2019 στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά
Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει - Ο αντίκτυπός τους στη διεθνή σκηνή
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.